S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Ontwerpteams geselecteerd voor tweede ronde prijsvraag WHO CARES

De politiek wil extra investeren in de ouderenzorg. Daarbij moet ook geïnvesteerd worden in nieuwe vormen van wonen, zorg en ondersteuning in de wijken. Deze oproep doen de Rijksbouwmeester, de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving en andere initiatiefnemers van de ontwerpprijsvraag WHO CARES. Op 8 mei maakte demissionair staatssecretaris Martin van Rijn de winnaars bekend van de eerste ronde van de prijsvraag. Uit een totaal van 174 inzendingen zijn door de jury 20 teams geselecteerd. Deze teams krijgen tot september 2017 de tijd om hun ideeën verder uit te werken.

De tweede ronde

Voor de eerste, anonieme ronde van de prijsvraag (de inzendingstermijn sloot op 14 maart) is deelnemers gevraagd een beknopte visie te geven op de sociale en ruimtelijke vernieuwing van de vier heel verschillende woonwijken van WHO CARES. Op 8 mei zijn de 20 teams bekend gemaakt die doorgaan naar de tweede ronde. Uit 174 inzendingen selecteerde de jury, onder voorzitterschap van Rijksbouwmeester Floris Alkemade, vijf teams voor vier locaties in Almere, Groningen, Rotterdam en Sittard-Geleen. De jury koos voor een breed palet aan voorstellen, variërend van architectonische ingrepen als meergeneratiehoven en moderne hofjeswoningen tot interventies in de sociale structuur van wijken. De winnende teams werden bekend gemaakt door demissionair staatssecretaris Martin van Rijn van VWS. Hij onderstreepte het belang van de prijsvraag, gezien de snel veranderende samenstelling van de bevolking. ‘Een goede buurt is een gezonde en veilige buurt voor alle generaties en voor alle huishoudens’.

Brede waaier aan voorstellen

Juryvoorzitter Floris Alkemade is blij met de brede waaier aan inzendingen: ‘De plannen tonen dat ontwerpkracht een essentiële rol kan vervullen bij urgente maatschappelijke vragen. Juist omdat er multidisciplinaire teams gevormd zijn van ontwerpers én mensen uit de zorg komen er verrassende en vernieuwende ideeën naar boven.’De initiatiefnemers van de prijsvraag deden een oproep aan de politiek om fors te investeren in de ouderenzorg. Zij benadrukken het belang van een veilige en zorgzame omgeving, juist omdat 95% van de ouderen in eigen huis blijft wonen. Het is de ambitie van de deelnemende partijen om de uitvoering van de ideeën in de betreffende wijken mogelijk te maken.

Eind oktober winnaars bekend

De twintig geselecteerde teams krijgen tot september 2017 de tijd om hun ideeën verder uit te werken. De winnaars van de prijsvraag worden eind oktober bekend gemaakt tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.

Tijdens het congres Expeditie Begonia op 11 oktober vertellen Floris Alkemade en Pauline Meurs meer over de uitkomst van de prijsvraag. In het middagprogramma presenteren elf ontwerpteams hun project.

De prijsvraag WHO CARES is een initiatief van de Rijksbouwmeester in samenwerking met de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving, het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Stichting Humanitas, de gemeenten Almere, Groningen, Rotterdam, gemeente Sittard-Geleen en de provincie Limburg.

09-05-2017