S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

OdenseThuis winnaar Human Included-prijs

Een woongroep realiseren voor mensen met dementie gerund door bewoners en familieleden zelf, is het doel van de initiatiefgroep OdenseThuis. Het Humanistisch Verbond reikte op maandag 15 oktober in Rotterdam de Human Included-prijs uit aan Juliette van Gelder voorzitter van OdenseThuis omdat het 'op bezielende en vernieuwende wijze inhoud geeft aan een inclusieve samenleving'.

Human Included-prijs uitgereikt aan Juliette van Gelder voorzitter van OdenseThuis. Foto Henk Nouws

OdenseThuis

In 2009 opende het eerste Odensehuis haar deuren in Amsterdam-Zuid. Het Odensehuis is een ongedwongen, vrije ontmoetingsplaats van mensen met dementie en hun mantelzorgers. Deelnemers van het Odensehuis hebben in 2017 het plan opgevat om een woongroep te starten in de buurt van het Odensehuis. De sfeer van het Odensehuis en het netwerk in de eigen omgeving blijven zo behouden. In het OdenseThuis wonen mensen met dementie zoals thuis, onder regie van hun naasten. Het initiatief staat inmiddels in de startblokken. Juliette van Gelder: 'Locatie, locatie, locatie. Op dit moment zijn wij op zoek naar een plek voor ons initiatief. Het hoeft niet groot te zijn. Het kan in bestaande bouw. Wel graag begane grond. En in onze eigen buurt, Amsterdam-Zuid.' Ze hoopt dat de publiciteit die met de prijs gepaard gaat, helpt om snel een locatie te vinden.

Human Included-prijs

Doel van de prijs is om medemenselijkheid te stimuleren en betrokkenen, politici en iedereen in de zorg- en welzijnssector via de gekozen best practices te inspireren. Juryvoorzitter Anne-Mei The benadrukt de urgentie van de prijs en genomineerde initiatieven. 'Iedereen heeft het over de mens centraal stellen en niet de ziekte, maar in de praktijk lukt dat vaak niet,' stelt zij. 'Goede initiatieven komen moeilijk van de grond, omdat ze niet in de huidige systeemwereld en financiële schotten passen. Daarbij blijven het perspectief en de behoeften en verlangens van mensen met dementie en hun naasten onderbelicht. Daar brengt deze prijs verandering in.'

17-10-2018

Stel een vraag

Yvonne Witter
Yvonne Witter
Adviseur Kenniscentrum


Daniëlle Harkes
Manager Kenniscentrum

E F