S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Mantelzorgwoningen: steeds meer mogelijk maar niet eenvoudig

Het vinden van dé geschikte mantelzorgwoning is geen eenvoudige klus. Niet alleen is het aantal leveranciers aanzienlijk, ook de diversiteit is groot. In een onderzoek naar mantelzorgwoningen, ook wel bekend als mantelzorgunits, aanklinkwoningen, zorgserres, zorgkamers, wmo-units, typeert het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg de markt aan de hand van een aantal kenmerken. 

Tiny en Anny in de mantelzorgunit

De inventarisatie is als webrapportage te lezen of u kunt het volledige artikel als pdf-document downloaden.

Vraag neemt toe

De leveranciers van mantelzorgwoningen richten zich (vooralsnog) op een kleine (niche)markt. Zij verwachten een toenemende vraag naar mantelzorgwoningen door de vergrijzing, het beroep dat op mensen zelf gedaan wordt om zorg te regelen en de stijgende bekendheid van het concept.

De vraag naar zelfstandige mantelzorgwoningen, zeker de grotere (en duurdere), komt met name van particulieren. Vooral in meer landelijke gebieden komt het voor dat ouders hun woning of boerderij verkopen aan de kinderen.

Voor de onzelfstandige woningen (vaak tijdelijke aanbouwen) of de kleinere zelfstandige mantelzorgwoningen (rond de 40m2) is het beeld meer divers. Ook hier zijn er particulieren die zelf een tijdelijke uitbreiding van de woning aanschaffen (eigenaar-bewoners). De gemeente is via de Wmo ook een partij waarmee zaken wordt gedaan. Ook de eigendomssituatie is gedifferentieerder: zowel koop als huur komen voor, maar ook constructies als lease, huurkoop, koop met terugkoopgarantie of bemiddeling bij doorverkoop.

Woningcorporaties en mantelzorgwoningen

Een beperkt aantal corporaties verhuurt mantelzorgwoningen. Zij lopen tegen een aantal knelpunten aan: de afmetingen van de woningen, de hoge investeringskosten en de beperkte vraag. Toch zijn er ook succesverhalen en goede ervaringen van zowel corporaties als gemeenten en huurders. Er zijn verschillende corporaties die meewerken aan het plaatsen van een tijdelijke aanbouw voor het verlenen van mantelzorg door de gemeente. De kosten worden dan betaald uit het Wmo-budget. Zoals bij een broer en zus uit Groesbeek, die voor het onderzoek geïnterviewd werden. Lees hun bijzondere verhaal. Mantelzorg wonen is zeker niet voor iedereen een geschikte oplossing. Maar de mensen die er voor kiezen zijn er erg tevreden mee.

14-09-2016 12:08

Stel een vraag


Daniëlle Harkes
Manager KenniscentrumYvonne Witter
Adviseur Kenniscentrum

E F