S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Klaar voor de vergrijzing: voorbeelden van vernieuwing

Mensen wonen steeds langer zelfstandig. Wat kunnen corporaties doen om dit mogelijk te maken voor huurders? Tijdens de Aedes corporatiedag op 23 november kregen deelnemers van de workshop ‘Klaar voor de vergrijzing?’ een ‘proeverij’ van verschillende vernieuwingen. 

 Foto: Aedes, Workshop Klaar voor de vergrijzing tijdens Aedes corporatiedag 2017

Samen Thuis

De corporatie Goed Wonen heeft in Gemert een Samen Thuis woning gebouwd voor negen zelfstandig wonende alleenstaande ouderen die hun netwerk willen uitbreiden en een stuk gezamenlijkheid willen delen. Iedere bewoner heeft een eigen appartement en een tiende appartement wordt als gemeenschappelijke woonkamer gebruikt. Woningcorporatie Goed Wonen heeft de nieuwbouw zo ingericht dat alleenstaande ouderen de steun en mensen om zich heen krijgen die ze nodig hebben om nog zelfstandig te kunnen wonen.
Lees meer over Samen Thuis: 'Langer zelfstandig wonen met gezelschap en hulp in de buurt'


Slim transformeren

Corporatie Bergopwaarts in Deurne heeft een mooi voorbeeld van slim transformeren van bestaand vastgoed in plaats van sloop of nieuwbouw. De corporatie heeft samen met architecte Karin Vissers drie eengezinswoningen gesplitst en er zes woningen van gemaakt. Senioren wonen op de benedenverdieping en starters op de eerste verdieping. De woningen zijn zeer gewild en de huurders zijn tevreden. Maar er is meer mogelijk! Zo gaat corporatie Woonservice de komende 10 jaar 500 bestaande huurwoningen voorzien van een personenlift, zodat mensen er langer kunnen wonen.
Lees meer: 'Van grote gezinnen naar kleine huishoudens: splitsen van eengezinswoningen biedt oplossing'

Thuistechnologie demonstreren dichtbij doelgroep

Dat kan met TOOS! TOOS staat voor: Technologie voor Ouderen Om de hoek verkrijgbaar Slim. Het is een klein ‘technologiehuisje’ dat ad hoc ingezet kan worden om bij ouderen en professionals de bekendheid met eenvoudige technologie voor thuis te vergroten. Diverse corporaties werken al met TOOS.
Lees meer: 'TOOS helpt ouderen nadenken over langer thuis wonen'

05-12-2017