S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Generaties (net)werken samen

Generaties kunnen veel voor elkaar betekenen, maar waarin zit precies de toegevoegde waarde voor jong en oud? En aan welke voorwaarden moet het contact voldoen om duurzaam van waarde te zijn en de wederzijdse beeldvorming positief te beïnvloeden? In de publicatie 'Generaties (net)werken samen' staan aansprekende intergenerationele projecten verzameld, aangevuld met interviews met experts en interessante kijk-, lees- en luistertips. Het magazine beleeft haar primeur op het congres Expeditie Begonia in Amersfoort.

Publicatie Generaties (net)werken samen. Fotograaf: Ronny Benjamins

Intergenerationeel contact levert veel winst op

Dat ouderen en jongeren elkaar tegenkomen en samen dingen doen, is niet vanzelfsprekend meer. Uit de verhalen in deze publicatie blijkt hoe het anders kan. Ze laten een benadering zien waarin jong en oud voor elkaar van betekenis zijn en elkaars leefplezier kunnen vergroten. Uit alle voorbeelden blijkt dat gelijkwaardig persoonlijk contact tussen jong en oud wederzijds begrip en waardering kan opleveren. Die wederkerigheid willen wij graag benadrukken, want te vaak nog wordt aangenomen dat jongeren alleen iets voor ouderen kunnen betekenen. Intergenerationeel contact levert veel winst op, maar het komt niet vanzelf tot stand. Het kost tijd maar levert vaak veel plezier op!

Goede voorbeelden

Het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg, Leyden Academy on Vitality and Ageing en Vereniging Het Zonnehuis willen met deze publicatie graag laten zien dat er goede voorbeelden zijn van jongeren en ouderen in het land die al volop verbinding maken en elkaar iets waardevols te bieden hebben. Zij hopen dat deze voorbeelden inspireren tot nieuwe intergenerationele initiatieven.

11-10-2017 13:15