S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

De Living: groepswonen voor de tweede levenshelft in Vlaanderen

Een gebroken voet heeft in België geleid tot een nieuwe woonvorm. De livings van Vlaanderen! (een living is een oer-Vlaams woord voor een woonkamer) Een eigen huis in een gedeeld thuis. Steven D’Haens, Kathleen Van Lembergen en Dirk Ockerman, drie van de initiatiefnemers achter het burgerinitiatief De Living ondernamen al jaren allerlei activiteiten samen. Totdat een vriend uit deze groep zijn voet brak. Hij kon niet mee met de uitjes. Dat zette de groep aan het denken. Zij wilden graag voor elkaar zorgen. Ook in de toekomst. Het idee om te zorgen voor een woonproject was geboren! Vier jaar later starten drie ‘piloot’ projecten in Vlaanderen. De sociaal ondernemers willen woongemeenschappen realiseren met 18 units en een collectieve en publieke ruimte voor mensen in de tweede levenshelft.

Huizen met oog voor de buurt

‘Bakstenen zien wij niet als doel, maar als middel’, zegt één van de initiatiefnemers en sociaal ondernemer Steven d’Haens. Hij heeft met architecten goed doorgesproken hoe de woningen eruit komen te zien. ‘Want goede architectuur werkt zorgvertragend.’ Het gaat hen om ‘wonen in meerzaamheid’. 'Daarom is het voor ons essentieel dat de bewoners zich openstellen voor de buurt.' D’Haens droomt al van een woongemeenschap die bijvoorbeeld een eigen brouwerij begint. Bewoners zijn natuurlijk vrij om er een eigen invulling aan te geven. ‘Het is een huis met oog voor de buurt.’

De bewoners verenigen zich in een stichting. De toekomstige bewoners verschaffen een lening, in ruil voor levenslang woonrecht. De groep gaat van start in Oostende, Antwerpen en Gent. In Oostende, een sterk vergrijsde stad komt er nieuwbouw met veel ruimte voor groen. Dit project komt in samenwerking met de rijksbouwmeester in België, het stadsbestuur en stadsateliers tot stand. In Gent is kerkelijk erfgoed beschikbaar als toekomstige living. In Antwerpen zijn er verschillende mogelijkheden, zoals de sint Lambertus kerk en Boekenberg kasteel. Daar werkt de initiatiefgroep samen met een zorgbedrijf.

Sit down comedy

Om toekomstige bewoners te informeren organiseren zij geen ouderwetse infoavond. Via ‘sit down comedy’ door van Warre Borgmans krijgen deelnemers een exclusief theaterstuk te zien. Zie een voorproefje op YouTube.
Vervolg bijeenkomsten vinden niet in vergaderzalen plaats maar bij mensen thuis. Cocreatie staat hoog in het vaandel: toekomstige bewoners, de bevoegde instanties (erfgoed, stad/gemeente, brandweer) en de eigenaars van de panden geven samen het project vorm. De initiatiefgroep gaat ook een impact-meting doen, bij familie, bewoners en de buurt. De groep hoopt dat de Livings kunnen uitmonden in een echte beweging. Iedere stad zijn eigen living?

03-10-2016 11:43

Meer informatie

Stel een vraag


Daniëlle Harkes
Manager Kenniscentrum



Yvonne Witter
Adviseur Kenniscentrum

D E F