S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

'We zijn hier van het mogelijk maken'

Nieuwe aflevering in de artikelenreeks 'Meer dan wonen en zorg alleen'.

In de Arnhemse wijk Malburgen liggen pal naast elkaar het Bruishuis en Akker71. Beide voormalige verzorgingshuizen zijn eigendom van woningcorporatie Volkshuisvesting. Ze zijn te typeren als 'ontmoetingsplekken+++' voor de wijk. Want het gebouw van Akker71 biedt naast woonruimte voor sociaal kwetsbare groepen onder meer werkplekken voor ondernemers, een leerwerkinstelling en een restaurant met ontmoetingsruimte. Alles draait er om gezondheid, wellness en ontmoeten.

Meer dan wonen en zorg alleen

Mensen die zorg of begeleiding nodig hebben, brengen hun dagen ook graag zinvol door. Ze willen zich zoveel mogelijk blijven ontwikkelen en ze willen erbij horen: bij de buurt, bij de maatschappij. Als ze een bijdrage kunnen leveren, komt dat hun gevoel van eigenwaarde en kwaliteit van leven ten goede. Steeds meer woonzorgprojecten zoeken daarom de combinatie met werken en leren op. In opdracht van het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg brengt journaliste Veronique Huijbregts een aantal van deze projecten in beeld in de artikelenreeks 'Meer dan wonen en zorg alleen'.

Akker71 wil een vindplaats zijn voor iedereen die een duwtje nodig heeft om een stap verder te komen. Frank is een voorbeeld van zo iemand. Hij is sinds anderhalf jaar bij Akker71 gedetacheerd vanuit Presikhaaf, een sociaal werkbedrijf, en doet er de onderhoudsklussen. Hij werkt zelfstandig, in een levendige omgeving, zonder een al te strak werkritme. Dat past prima bij hem, vertelt hij. Jo Peters, die vanuit Volkshuisvesting de werkplaats coördineert, begeleidt hem in het leerwerktraject.

Eigen kracht

Het is zijn redding dat hij hier terecht kon, vertelt Frank. Bij Presikhaaf kreeg hij zijn gedrag niet goed in de hand. Het minste of geringste schoot hem in het verkeerde keelgat. Peters gaf hem op het werk de nodige ruimte en hielp hem thuis orde op zaken te stellen. “Werk en thuis zijn niet altijd te scheiden”, verklaart Peters. “Je moet kijken wat er achter iemands lastige gedrag schuilt, op zoek gaan naar het echte probleem.” Frank heeft hij gaandeweg ‘in zijn eigen kracht gezet’, al hebben ook een jobcoach en een psycholoog daaraan bijgedragen. Binnenkort vertrekt Frank naar een andere baan. Hij heeft er zin in.

Een plek voor iedereen

Frank is niet de enige die steun vindt bij Akker71. Dat maakt de rondleiding van Peters duidelijk. Van het restaurant en de ontmoetingsruimte met kinderzwerfboekenkast gaat het naar de keuken, langs de receptie naar de gang met ondernemers. Daar huren onder meer een acupuncturist, een mensendieckpraktijk, een beweegcentrum en een praktijk voor ouderbegeleiding een ruimte. Ook is er een gemeentemedewerker gehuisvest, die mensen naar werk kan begeleiden. Langs de werkplaats klimmen we de trappen op, naar de zeven verdiepingen die beschikbaar zijn voor tijdelijke of langdurige huisvesting van mensen in een kwetsbare positie.

De diversiteit is groot: mensen met chronische psychiatrische klachten, jongeren die tijdelijk begeleid wonen, Turkse ouderen, mensen in scheiding, vrouwen die opvang nodig hebben na huiselijk geweld, en statushouders. Allemaal hebben ze hun eigen veilige plek, en kunnen ze gebruikmaken van de vele mogelijkheden in het pand. Zoals een betaalbare maaltijd in het restaurant, beschikbare computers en de ontmoetingsruimte. Vrouwen kunnen zich kosteloos laten coachen door de vrouwelijke coaches van Bep & Fatima.

Lees hier het volledige artikel, geschreven door Veronique Huijbregts »

10-02-2016 09:27

Stel een vraag


Daniëlle Harkes
Manager Kenniscentrum



Yvonne Witter
Adviseur Kenniscentrum

D E F