S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Nieuwe Nachtegaal zingt het hoogste lied

Nieuwe aflevering in de artikelenreeks 'Meer dan wonen en zorg alleen'.

De gevel van De Nieuwe Nachtegaal in Rotterdam heeft de uitstraling van een verzorgingshuis uit de jaren zeventig. Maar dat is de buitenkant. Binnenin het gebouw wordt volop gewerkt, gezorgd, geleerd en plezier gemaakt. Woningcorporatie Woonbron, de wijkvereniging en Bavo Europoort hebben van het leegstaande pand het kloppend hart van Oud-Charlois gemaakt. Die verandering ging niet zonder slag of stoot, vertelt sociaal coördinator Janet Neyhoft.

Meer dan wonen en zorg alleen

Mensen die zorg of begeleiding nodig hebben, brengen hun dagen ook graag zinvol door. Ze willen zich zoveel mogelijk blijven ontwikkelen en ze willen erbij horen: bij de buurt, bij de maatschappij. Als ze een bijdrage kunnen leveren, komt dat hun gevoel van eigenwaarde en kwaliteit van leven ten goede. Steeds meer woonzorgprojecten zoeken daarom de combinatie met werken en leren op. In opdracht van het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg brengt journaliste Veronique Huijbregts een aantal van deze projecten in beeld in de artikelenreeks 'Meer dan wonen en zorg alleen'.

Toen Woonbron het gebouw in 2005 kocht, wilde de corporatie er samen met het Albeda-college een foyer met tijdelijke jongerenhuisvesting onderbrengen. Dat was tegen het zere been van de wijk. De wijkbewoners vonden dat ze al genoeg last ondervonden van diverse onderwijsinstellingen. Deze ‘Nachtegaal-nee’-stemming sloeg om toen de woningcorporatie wijkbewoners vroeg naar hun wensen voor gebruik van het pand. Dat leverde een overvloed aan ideeën op.

Huis van de Wijk

Neyhoft noemt het les één: zet een project als De Nieuwe Nachtegaal nooit op zonder wijkbewoners erbij te betrekken. ‘Je moet altijd luisteren naar de behoeften van de wijk. Iedereen moet blij worden van zo’n project.’ Samenwerking is nodig voor draagvlak. Bovenal vind je zo de mensen die je nodig hebt om van een leegstaand gebouw een bruisend buurtcentrum te maken. De meeste activiteiten draaien op de inzet van vrijwilligers. Daarnaast werken er professionals van de thuiszorg, de woningcorporatie en Bavo Europoort in en vanuit het pand. Dat heeft inmiddels het stempel ‘Huis van de Wijk,' een officiële erkenning van de overheid.

Tante Sjaar

Neyhoft geeft eerst een rondleiding. Van buurtrestaurant Tante Sjaar, waar cliënten van de Bavo werken, gaat het naar de fitnessruimte waar mensen met een kleine portemonnee met en zonder gezondheidsklachten aan hun conditie werken. Na een kijkje bij de schoonheidspecialiste, de medisch pedicure en de kapper, allemaal huurders, maakt Neyhoft een praatje met een vrijwilliger die aan het schoonmaken is. We kijken om de hoek bij de biljartvereniging en bij het kantoor van de wijkverpleegkundigen. De rondleiding eindigt in de ruimte die zorgorganisatie Laurens huurt voor dagbesteding. Vandaag is het er vol bezoekers van het Geheugenpaleis voor mensen die vergeetachtig zijn.

Lees hier het volledige artikel, geschreven door Veronique Huijbregts »

14-01-2016 16:05

Stel een vraag


Daniëlle Harkes
Manager Kenniscentrum



Yvonne Witter
Adviseur Kenniscentrum

D E F