In BaLaDe liggen de kansen voor het oprapen – Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg

0

Nieuwe aflevering in de artikelenreeks ‘Meer dan wonen en zorg alleen’.

In 2010 opende BaLaDe de deuren: een modern, multifunctioneel werk-, leer-, zorg- en welzijnscentrum van woningcorporatie Casade. Het gebouw ligt op het kruispunt van de wijken Baardwijk (Ba), Laageinde (La) en De Hoef (De) in Waalwijk. Cliënten van RIBW Brabant en Prisma wonen er naast zelfstandig wonende ouderen. Je vindt er kinderopvang, een basisschool en een dependance van ROC Tilburg. Een van de vleugels huisvest een groot aantal organisaties op het terrein van zorg en welzijn. Sinds najaar 2015 vormt De Kansenfabriek, een project om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar werk te begeleiden, een verbindende schakel tussen iedereen en alles in huis en in de wijk.

keukenteam4-5043880

Mensen die zorg of begeleiding nodig hebben, brengen hun dagen ook graag zinvol door. Ze willen zich zoveel mogelijk blijven ontwikkelen en ze willen erbij horen: bij de buurt, bij de maatschappij. Als ze een bijdrage kunnen leveren, komt dat hun gevoel van eigenwaarde en kwaliteit van leven ten goede. Steeds meer woonzorgprojecten zoeken daarom de combinatie met werken en leren op. In opdracht van het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg brengt journaliste Veronique Huijbregts een aantal van deze projecten in beeld in de artikelenreeks ‘Meer dan wonen en zorg alleen’.

BaLaDe, alleen al deze naam op de gevel stemt vrolijk. Binnen wordt dat gevoel nog versterkt: alles oogt licht, fris, ruim en speels. Op veel plaatsen zijn zithoeken ingericht met oud meubilair dat is omgetoverd in kleurrijke stoelen, tafels en banken. RIBW-begeleidster Elly van Lier neemt me mee naar het restaurant. Het is er een drukte van belang. Bij het winkeltje waar cliënten van Prisma hun eigen producten verkopen, staat de deur wagenwijd open. “Er is hier altijd wat te doen”, zegt Van Lier. “Koren komen oefenen en optreden, we vieren hier carnaval, de kaartclub en de viltclub, ze kunnen hier allemaal terecht.”

Win-win

Het RIBW Brabant is een van de vele organisaties voor zorg en welzijn die in BaLaDe ruimtes huurt. De cliënten wonen verspreid door het gebouw en in de omringende wijken, net als de bewoners van Prisma, organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Het RIBW en Prisma werken op allerlei punten samen. Ze delen de ruimte waar gekookt en gegeten wordt en organiseren samen feesten. De bewoners drinken koffie met elkaar en het RIBW kan gebruikmaken van de slaapwachten van Prisma.

Van Lier vindt dat een groot voordeel van zo’n gebouw: het contact tussen bewoners onderling en met andere organisaties. “Alles en iedereen zit hier dichtbij. We kennen elkaar beter dan toen we ieder voor zich in de wijk zaten. Een nieuwe indicatiestelling heb je hier bijvoorbeeld snel geregeld.” Die nabijheid stimuleert uitwisseling. Mensen van het RIBW doen in het gebouw werkervaring op. Een cliënt van Van Lier hielp bijvoorbeeld lange tijd bij de basisschool die ook in het gebouw zit. Dankzij dat werk steeg zijn gevoel van eigenwaarde en de school had profijt van zijn inzet. Andere bewoners helpen waar nodig mensen van Prisma, bijvoorbeeld met eten en koffie drinken.

Lees hier het volledige artikel, geschreven door Veronique Huijbregts »