S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Zorglandgoederen: samenspel van zorg, groen en recreatie

Zorglandgoederen: ze zijn nog weinig bekend. Wonen met zorg in een landelijke omgeving. Door het samenspel met natuur(beheer) en recreatie kunnen mensen die zorg nodig hebben er prettig leven. Er zijn inmiddels mooie voorbeelden. Het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en Staatsbosbeheer (SBB) brengen er drie in beeld. En als u ondernemersbloed heeft: er zijn nog landgoederen die ook om ontwikkeling vragen!

Zorglandgoed Landlust in Diemen. Foto: Cordaan

Combinatie van functies

Het concept van ‘zorglandgoederen’ onderscheidt zich door de combinatie van (woon-)zorg, landschappelijke inpassing en groenbeheer en de publieksfunctie. Een gezonde businesscase vormt de basis voor elke zorglandgoedontwikkeling. Aansprekende voorbeelden zijn Stegerveld (Ommen), Hoogerlust (Muiden) en Landlust (Diemen) die we komende weken beschrijven. De lessen die zijn geleerd bij het opzetten en ontwikkelen van deze projecten hebben we ook gebundeld. Dat is dan de voorlopige afsluiting van de reeks. Maar er zijn meer landgoederen en de belangstelling neemt toe.

Meer weten of andere voorbeelden melden?

Wilt u meer weten over zorglandgoederen? Ziet u kansen om zelf een zorglandgoed te ontwikkelen of zoekt u samenwerking? Heeft u kansrijke locaties op het oog of bent u daarnaar op zoek? Heeft u zelf een mooi voorbeeld van een zorglandgoed? We horen het graag via info@kcwz.nl.

Aflevering 1 'Zorglandgoed Landlust: zorg, groen en recreatie in balans'

In een landelijk gebied, tussen de Weespertrekvaart en het Diemerbos, creëerde zorgorganisatie Cordaan een mooie balans tussen zorg, groen en recreatie. Op Landlust wonen 24 mensen met een verstandelijke beperking. Er zijn ruimtes voor dagbesteding, leerwerkplaatsen en er is een theetuin voor bezoekers. 'Landlust is het levende bewijs dat een zorglandgoed zichzelf kan bedruipen.'
Lees het artikel over Zorglandgoed Landlust

Aflevering 2 'Zorglandgoed Stegerveld: zorglocatie op militair erfgoed'

Op een voormalig militair terrein in de bossen bij Ommen is een serie afgedankte bunkers getransformeerd tot een moderne zorglocatie. Sinds 2013 wonen 24 zorgcliënten op zorglandgoed Stegerveld, een samenwerkingsproject van woningcorporatie De Veste en zorgorganisatie De Baalderborg Groep.
Lees het artikel over Zorglandgoed Stegerveld

Aflevering 3 'Zorglandgoed Hoogerlust: zorgparel aan de Vecht'

In Muiden, vlak bij Amsterdam, realiseert vastgoedbedrijf KNSF II op het bestaande terrein van zorgboerderij Hoogerlust een zorglandgoed dat zorg, groen en recreatie combineert. Blikvanger van het nieuwe zorglandgoed is de Vechthoeve, beter bekend als het 'Pippi Langkoushuis'.
Lees het artikel over Zorglandgoed Hoogerlust

Slotaflevering 'Zorglandgoederen: de eerste ervaringen en lessen'

De belangrijkste aandachtspunten en lessen van de ervaringen bij de drie zorglandgoederen op een rijtje.
Lees het artikel met de lessen van de eerste ervaringen

27-02-2017 11:00

Stel een vraag


Daniëlle Harkes
Manager Kenniscentrum


Rogier Goes
Adviseur Kenniscentrum

E F