S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Zorglandgoed Stegerveld: zorglocatie op militair erfgoed

Een serie afgedankte bunkers transformeren tot een moderne zorglocatie: je moet het maar voor je kunnen zien. Toch is dit precies wat er is gebeurd met een voormalig militair terrein in de bossen bij Ommen. Sinds 2013 wonen 24 zorgcliënten op zorglandgoed Stegerveld, een samenwerkingsproject van woningcorporatie De Veste en zorgorganisatie De Baalderborg Groep.

Serie Zorglandgoederen: samenspel van zorg, groen en recreatie
Nederland kent steeds meer zorglandgoederen. Dit nieuwe concept combineert zorg, groen en recreatie. Cliënten van zorgorganisaties doen er passend werk in een prettige en rustige omgeving. Het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en Staatsbosbeheer (SBB) brengen de eerste ervaringen in beeld. Heeft u zelf een mooi voorbeeld van een zorglandgoed? We horen het graag!

Vier munitiedepots zijn enkele jaren geleden omgetoverd tot een moderne zorglocatie. Elke bunker telt twee woonblokken met ieder drie bewoners. Glazen gangen verbinden de bunkers en leiden door de landschappelijke, minimalistische tuin. De cliënten, allen met een ernstige autisme stoornis, wonen nu in een prettige, stille en lichte leefomgeving in en rondom de voormalige bunkers.

Prikkelarme omgeving

Ronny Angelier van woningcorporatie De Veste: ‘De directeur van Baalderborg was op zoek naar een zorglocatie waar cliënten zo min mogelijk prikkels van buitenaf zouden krijgen.’ Deze vraag bereikte ook de beheerder (Dienst Landelijk Gebied) van het door Defensie verlaten militaire terrein. Angelier: ‘Wij zijn toen met zijn allen om tafel gaan zitten om de mogelijkheden te bespreken.’ In samenwerking met de provincie Overijssel (die ook subsidie verleent) en gemeente Ommen is Stegerveld tot stand gekomen.

Exploitatie

Met de realisatie van Stegerveld waren enkele miljoenen euro’s gemoeid, omdat de bunkers en het omliggende terrein een flinke opknapbeurt nodig hadden. De inrichting van de woningen en de zorg voor de cliënten zelf kwamen daar nog bij. Ronny Angelier: ’Naast de subsidie van de provincie hebben wij een deel ‘onrendabele top’ op de ontwikkeling gepakt. Dit was vanaf het begin een bewuste keuze, anders zouden we Stegerveld nooit hebben kunnen realiseren. Wij zien dat als een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Ook dat is een taak van een woningcorporatie, vinden wij.’ Berry Evertsen van Baalderborggroep: ‘Onze bewoners hebben zoveel zorg nodig dat zij een bepaald budget meenemen als ze hier komen. Dankzij deze geldstroom en een slimme combinatie van wonen en dagbesteding is de exploitatie van Stegerveld zo goed als sluitend.’

Succes

Drie jaar na de opening van zorglandgoed Stegerveld zijn de partners ingenomen met het resultaat. Ronny Angelier: ‘Het is een intensief traject geweest, met veel gepraat en gepuzzel. Maar uiteindelijk is het precies geworden wat we voor ogen hadden.' Berry Evertsen: ’Stegerveld is echt een succes. Wij merken dat de cliënten baat hebben bij de rust van dit zorglandgoed. Omdat ze hier amper prikkels van buitenaf krijgen, vertonen ze veel minder vaak extreem gedrag dan vroeger. Ze worden steeds rustiger en daar draagt deze locatie in grote mate aan bij.’

Lees het volledige artikel 'Zorglandgoed Stegerveld: zorglandgoed op militair erfgoed' (pdf)

17-03-2017

Stel een vraag


Daniëlle Harkes
Manager Kenniscentrum


Rogier Goes
Adviseur Kenniscentrum

E F