S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Zorglandgoed Hoogerlust: zorgparel aan de Vecht

In Muiden, vlak bij Amsterdam, realiseert vastgoedbedrijf KNSF II op het bestaande terrein van zorgboerderij Hoogerlust een zorglandgoed dat zorg, groen en recreatie combineert. Blikvanger van het nieuwe zorglandgoed is de Vechthoeve, beter bekend als het 'Pippi Langkoushuis'.

Vechthoeve Hoogerlust

Serie Zorglandgoederen: samenspel van zorg, groen en recreatie
Nederland kent steeds meer zorglandgoederen. Dit nieuwe concept combineert zorg, groen en recreatie. Cliënten van zorgorganisaties doen er passend werk in een prettige en rustige omgeving. Het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en Staatsbosbeheer (SBB) brengen de eerste ervaringen in beeld. Heeft u zelf een mooi voorbeeld van een zorglandgoed? We horen het graag!

Op dit moment krijgen mensen met een verstandelijke beperking dagbesteding op de bestaande boerderij op het Hoogerlust-terrein. Maar de komende tijd gaat hier veel veranderen. Het hele terrein wordt openbaar toegankelijk, ook vanaf de naastgelegen Vecht. De Vechthoeve wordt gerestaureerd met behoud van historische details en nostalgische uitstraling. De stallen verdwijnen en er komen twee nieuwe zorghuizen met elk plek voor twintig mensen met dementie.

Midden in de maatschappij

Door de ontwikkeling van de Vechthoeve, de komst van een volkstuincomplex en de aanleg van enkele wandelpaden, wordt Hoogerlust een zorglandgoed waar groene en recreatieve aspecten alle ruimte krijgen. Marcus Wieringa van ontwikkelaar KNSF: ‘Mensen kunnen hier wandelen, hun bootje aanleggen, mooie producten van de boerderij kopen, of die natuurlijk zelf gaan verbouwen. Bovendien worden hier verderop twee nieuwe woonwijken gebouwd. Hoogerlust wordt dus geen geïsoleerd landgoed, maar echt een plek middenin de maatschappij, waar mensen graag naartoe komen en verblijven.’

Projectontwikkeling

Vastgoedbedrijf KNSF Vastgoed II BV ontwikkelt het nieuwe zorglandgoed. Wieringa: ‘Wij hebben al aardig wat ervaring met ontwikkeling van gebieden aan de Vecht. Toen wij hoorden dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) op zoek was naar partijen om dit zorglandgoed te ontwikkelen, sprak dat ons enorm aan.’ De uitbreiding van de zorgboerderij tot zorglandgoed biedt kansen om meer mensen met een beperking aan zinvolle dagbesteding te helpen. ‘Het is mooi dat we samen met de zorgondernemers, RVO en de gemeente tot een gezamenlijke visie op dit gebied zijn gekomen. We zitten nu in een afrondende fase en verwachten dit jaar te starten met de ontwikkeling.’

Lees het volledige artikel (pdf)

13-04-2017

Stel een vraag


Daniëlle Harkes
Manager Kenniscentrum


Rogier Goes
Adviseur Kenniscentrum