S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Stem nu: de meest leefbare GGZ-omgeving

Wat is de best mogelijke leefomgeving voor ggz-cliënten? Hoe ziet een healing environment in de ggz eruit? Hoe kunnen behandeling en rehabilitatie vaker ambulant plaatsvinden? En welke gevolgen heeft dat voor ggz-gebouwen? In de verkiezing van ‘De meest leefbare ggz-omgeving‘ belonen we inspirerende voorbeelden van een gezonde, sociale en duurzame ggz-omgeving. U kunt tot 20 mei stemmen op een van de vijf finalisten.

Campagne

De verkiezing is onderdeel van de campagne 'De meest leefbare ggz-omgeving' van Stichting de nieuwe draai, GGZ Nederland, RIBW Alliantie, LOC Zeggenschap in zorg en Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg.

Vijf finalisten

De jury is op zoek gegaan naar de meest inspirerende voorbeelden van een leefbare ggz-omgeving en kwam tot de volgende vijf finalisten.

 • Wijerode, Mondriaan (Heerlen)
  Door slimme keuzes in de indeling van het gebouw en de aanwezigheid van privékamers voelt Wijerode ondanks de grootte knus en huiselijk aan.
 • Een Groene Brug (Heiloo)
  Een Groene Brug maakt optimaal gebruik van de positieve effecten van een groene omgeving op de gezondheid en het welbevinden van de mens.
 • KR8, Vincent van Gogh
  KR8 biedt een ‘veilige huiskamer’ voor mensen met psychische problemen, verslavingen of andere obstakels, om samen te werken aan het herstel.
 • Boerderij de Grubbe, Mondriaan (Maastricht)
  Cliënten kunnen zelf bepalen waarin zij werkervaring op willen doen.  Er is aandacht voor de individuele mogelijkheden. Hier staat persoonlijke ontplooiing en zelfredzaamheid voorop.
 • Buurtcirkel, +Vijf (een initiatief van Pameijer)
  Een Buurtcirkel heeft geen vaste locatie, en daarin ligt direct de kracht. Het is een groep mensen die elkaar helpen en gezamenlijk een programma volgen.

Lees meer over de finalisten en stem op de website van Stichting de nieuwe draai.

Iedere stem telt!

Stem nu op uw favoriet. De publieksstemmen wegen mee in de selectie van de jury voor de uiteindelijke top drie. Eind mei bezoekt het team van de nieuwe draai de drie overgebleven finalisten voor een locatiebezoek en nadere kennismaking. Naar verwachting wordt de winnaar van de titel ‘de meest leefbare ggz-omgeving’ op 1 juni bekend gemaakt. Stemmen kan tot 20 mei 2018.

Jury

De jury bestaat uit de volgende leden: Jacobine Geel (voorzitter GGZ Nederland), Guust Haest (voorheen community developer Portaal), Joep Barthelomeus (lid LOC zeggenschap in zorg), Jan Meerpoel (architect, lid LOC zeggenschap in zorg) en Emma Zijlstra (omgevingspsychologe en adviseur draaijer+partners).

14-05-2018 15:22
E F