Internationale award voor De Hogeweyk – Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg

0

award-hogeweyk-4783152

Vivium-De Hogewey ontving op 30 juni 2012 in Kuala Lumpur de ‘Highly Commended Award’ voor Mental Health voor haar bijzondere visie en haar vooruitlopende concept op het gebied van verpleeghuiszorg voor mensen met dementie in De Hogeweyk. Tegelijk stond De Hogeweyk (Weesp) ook in de belangstelling bij een internationaal dementie congres in Sydney.

De Hogewey ontving deze award tijdens het 8e internationale congres en tentoonstelling Design & Health in Kuala Lumpur. Dit jaarlijks terugkerende congres wordt georganiseerd door de International Academy for ‘Design and Health’. Het doel is om kennis te delen over hoe de (gebouwde) omgeving van positieve invloed kan zijn op gezondheid, welzijn en kwaliteit van leven.

Voortzetten levensverhaal dankzij leefstijlen

Tijdens het internationale dementie congres ‘Risky business’ (juni 2012) te Sydney presenteerde het Kenniscentrum Wonen-Zorg De Hogeweyk als inspirerend voorbeeld. In De Hogeweyk kunnen mensen met dementie leven in het patroon en de leefstijl die ze gewend waren. Daarmee biedt De Hogeweyk mensen de mogelijkheid de lijn van hun levensverhaal voort te zetten. Het belang daarvan laat zich omschrijven als “We hebben niet alleen een levensverhaal, we zijn een levensverhaal”, aldus Bill Randall hoogleraar narratieve gerontologie.

Meer over De Hogeweyk

De Hogeweyk is een wijk met 23 woningen. In iedere woning wonen zes tot zeven (verpleeghuis)bewoners met dementie. Elke woning heeft een eigen leefstijl, zodat mensen samenwonen met anderen met gelijke ideeën en interesses. Dat maakt dat mensen zich thuis voelen en de omgeving herkennen als hun ‘thuis’.
De Hogeweyk is één van de vier Nederlandse voorbeelden in het boek Design for Aging (2012) waarin ook 22 andere inspirerende voorbeelden van wonen en zorg uitgebreid zijn beschreven.