S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Buurtcirkel gekozen tot meest leefbare ggz-omgeving

Buurtcirkel van Pameijer, waarbij zelfstandig wonende cliënten elkaar ondersteunen, is bij de verkiezing van 'De meest leefbare ggz-omgeving' verkozen tot winnaar. Van de finalisten is Wijerode van Mondriaan Ouderen in Heerlen tweede geworden en Boerderij De Grubbe in Maastricht, ook van Mondriaan, eindigde op de derde plek. Het publiek koos dezelfde top drie.

Campagne

De verkiezing is onderdeel van de campagne 'De meest leefbare ggz-omgeving' van Stichting de nieuwe draai, GGZ Nederland, RIBW Alliantie, LOC Zeggenschap in zorg en Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg.

Duurzaam

Een ggz-omgeving hoeft geen gebouw te zijn; dat is de eerste eyeopener in deze verkiezing. Duurzamer kan bijna niet: in Buurtcirkels komen deelnemers bij elkaar thuis, ontmoeten ze elkaar in een buurthuis of ondernemen ze samen een activiteit. Ondersteund door een vrijwilliger en een professionele hulpverlener leren ze zelfredzaam te zijn en kunnen ze hun talenten inzetten in een sociaal netwerk.

Sociaal inclusief

Andere criteria in deze verkiezing waren ‘gezond’ en ‘sociaal’. Ook daarop scoort Buurtcirkel goed. De jury waardeert de wederkerigheid van de werkwijze en het feit dat de sociale contacten bijdragen aan zingeving voor de cliënt. Bovendien zijn Buurtcirkels zeer sociaal inclusief: ggz-cliënten worden weer onderdeel van de samenleving en de ‘schotten’ in de zorg zijn afwezig omdat iedereen met een hulpvraag kan deelnemen, of ze nu recht hebben op zorg of niet.

Intrinsiek gemotiveerd

Een ander positief punt is dat deelnemers er zelf voor kiezen om mee te doen en dus intrinsiek gemotiveerd zijn. Buurtcirkel is actueel: veel organisaties zoeken naar soortgelijke concepten. De werkwijze van +Vijf, een initiatief van Pameijer is herhaalbaar en schaalbaar, stelt de jury. In dit verband is het ook waardevol dat Pameijer onderzoek laat doen naar de effecten van Buurtcirkel.

Lees het hele artikel op de site van De Nieuwe Draai over winnaar Buurtcirkel en de twee andere finalisten, Wijerode van Mondriaan Ouderen in Heerlen en Boerderij De Grubbe in Maastricht.

06-06-2018
E F