We maken het samen! Klussen in het dovenclubhuis – Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg

0

In de zesde aflevering van de serie Levendige ontmoetingsplekken bezoekt Carin Giesen het Repair Café Groningen. Vrijwilligers en bezoekers repareren in een Repair Café samen kapotte spullen. Een gezellig praatje is daarbij net zo belangrijk als een werkende kruimeldief. Bijzonder aan het Groningse Repair Café is dat hier de werelden van horenden en doven samenkomen. 

repaircafe-groningen-web-5554112

Levendige ontmoetingsplekken
Carin Giesen bezoekt levendige ontmoetingsplekken in Nederland. Giesen is auteur van ‘Sonnevanck, thuis in een openbaar lokaal’ en als onderzoekster gespecialiseerd in sociale kwaliteit van openbare ruimtes. Met deze reportageserie willen Coalitie Erbij en het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg mensen en organisaties inspireren om samen méér levendige ontmoetingsplekken te creëren.

Repareren én ontmoeting

Ruim tweehonderd Repair Cafés verspreid door het land zijn er al opgericht in de paar jaar tijd dat het concept bestaat. Een succes, dat is duidelijk. Een Repair Café combineert dan ook het nuttige met het aangename: repareren, kennisoverdracht en ontmoeting. Kapotte spullen worden door handige vrijwilligers – áltijd in aanwezigheid van en zo mogelijk met medewerking van de eigenaar van het kapotte voorwerp – gratis gerepareerd. Dat is goed voor milieu en portemonnee en bezoekers leren ervan, ook al slaagt zeker niet elke reparatie. Op de middagen heerst veel gezelligheid, want het heet niet voor niets ‘café’: een praatje tussen bezoeker en reparateur of tussen bezoekers onderling is net zo belangrijk als een werkende kruimeldief.

Het Repair Café Groningen heeft een extra dimensie: sinds dit jaar vinden de reparatiemiddagen plaats in het Clubhuis voor Doven. Juist een groep voor wie contact maken met anderen en die contacten onderhouden moeilijker is dan voor mensen die wel horen.

Lees het volledige artikel (pdf, 705 kb)