Voedseltuin Food for Good brengt mensen samen – Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg

0

In de achtste en laatste aflevering van de reportageserie ‘Levendige ontmoetingsplekken’ bezoekt Carin Giesen voedseltuin Food for Good in Utrecht. Anders dan bij andere buurtmoestuinen staat bij Food for Good de integratie van kwetsbare mensen en buurtbewoners voorop. Tegen het einde van de opstartfase blijkt het mengen van beide groepen een succes te zijn.

food-for-good-web2-1592609

Levendige ontmoetingsplekken
Carin Giesen bezoekt levendige ontmoetingsplekken in Nederland. Giesen, auteur van ‘Sonnevanck, thuis in een openbaar lokaal’, is als onderzoekster gespecialiseerd in sociale kwaliteit van openbare ruimtes. Met deze reportageserie willen Coalitie Erbij en het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg mensen en organisaties inspireren om samen méér levendige ontmoetingsplekken te creëren.

Food for Good

Food for Good is een biologische voedseltuin in het zuidwesten van Utrecht. Hij ligt aan de rand van park Transwijk, pal naast Kanaleneiland, een door portiekflats gekenmerkte ‘probleemwijk’ uit de jaren zestig. De doelgroep bestaat uit buurtbewoners en sociaal kwetsbare mensen. Zij werken er samen onder leiding van coördinatoren. De grond is in bruikleen beschikbaar gesteld door de gemeente. Voor de opstartfase (eind 2012 tot eind 2015) is het project gefinancierd met gemeentelijke subsidie, diverse fondsen en sponsoring. 

Het project trekt mensen aan die echt houden van samen bezig zijn. Zoals iemand zegt: “Ik word altijd blij als ik hier ben. Leuk om al die mensen hier te ontmoeten die ook van de natuur houden. Thuis heb ik ook een tuintje, maar daar ben ik alleen.” Samen werken in de tuin verdiept ook de onderlinge betrokkenheid. Een vrijwilliger: “Terwijl je werkt, klets je met elkaar. Ook over andere dingen dan de tuin. Ja, er wordt wel het een en ander besproken boven de spruitjes. Zo leer je elkaar een beetje kennen.”

Lees het volledige artikel (pdf, 768 kb)