Thuishuis wint Nationale Eenzaamheid Prijs 2015 – Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg

0

De Nationale Eenzaamheid Prijs 2015 gaat naar Stichting Thuis in Welzijn met het project Thuishuis. Dat bepaalden de ruim 250 deelnemers aan het Nationaal Eenzaamheid Congres door te stemmen op een van de drie door een vakjury genomineerde praktijken. Meer dan de helft (52%) van de aanwezigen stemde op Thuishuis. De prijsvraag stond dit jaar in het teken van de woning en woonomgeving.

nationale-eenzaamheid-prijs-2015-winnaar-2-8799332
Op de foto v.l.n.r. Jop Fackeldey (wethouder wonen van Lelystad), Jan Ruyten (Stichting Thuis in Welzijn) van Nationale Eenzaamheid Prijs-winnaar Thuishuis en Anita Witzier (presentator Nationaal Eenzaamheid Congres).

Winnaar

Een Thuishuis is een speciale woning waar vijf tot zeven alleenstaande 60-plussers met een smalle beurs bij elkaar wonen. Ze hebben een eigen verblijfsruimte en delen een woonkamer, tuin en logeerkamer. Twee projecten zijn gerealiseerd: in Deurne en Amstelveen. Harderwijk gaat dit najaar open. De doelgroep bestaat onder andere uit ouderen die (dreigen) te vereenzamen. Waar nodig ondersteunen vrijwilligers de bewoners. De mogelijkheid bestaat ook dat vrijwilligers huisbezoeken brengen aan alleenstaande ouderen in de buurt, om hen uit te nodigen om weer mee te doen.

Jan Ruyten, directeur Stichting Thuis in Welzijn: “Wij gaan het geld inzetten om een pilot voor het Thuishuisproject voor ouderen met dementie te realiseren. Dan kunnen we een begin maken met het opzetten van het onderdeel Inloophuis voor mensen met dementie in Harmelen.”

Nationaal Eenzaamheid Congres

Stichting Thuis in Welzijn ontving de Nationale Eenzaamheid Prijs 2015 op 24 september 2015 op het Nationaal Eenzaamheid Congres in Lelystad. Tevens de aftrap van de Week tegen Eenzaamheid die loopt van 24 september t/m 3 oktober. Jop Fackeldey, wethouder Wonen van Lelystad en vicevoorzitter VNG-commissie Ruimte en Wonen, reikte de prijs uit. Deze bestaat uit 5000 euro ten behoeve van de activiteit en een kunstobject. De andere twee genomineerde projecten waren Akker71 door Volkshuisvesting Arnhem (tweede prijs) en Plus Wonen, door Stichting Plus Wonen (derde prijs). Zij ontvangen respectievelijk €2.000 en €1.000 voor hun activiteit. Lees een verslag van het congres op Samentegeneenzaamheid.nl

Nationale Eenzaamheid Prijs

De Nationale Eenzaamheid Prijs is in het leven geroepen door Coalitie Erbij om Nederlanders (zowel organisaties als individuen) te laten meedenken hoe we samen eenzaamheid kunnen aanpakken en om effectieve activiteiten te delen. Een deskundige vakjury koos uit 55 inzendingen – die allen op www.samentegeneenzaamheid.nl te lezen zijn – de drie meest aansprekende activiteiten tegen eenzaamheid via speciale vormen van huisvesting. De ingediende activiteiten werden beoordeeld op criteria als inspirerend, effectief en kansen voor de lange termijn.

De prijsvraag en het congres werden georganiseerd op initiatief van Coalitie Erbij in samenwerking met CMO Flevoland en Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg.