Oudere migranten kwetsbaarder voor dementie – Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg

0

Oudere migranten zijn kwetsbaarder voor dementie. Zij kampen ook vaker met depressie en eenzaamheid. Dat blijkt uit het promotieonderzoek Health Status of Older Migrants in The Netherlands van Özgül Uysal-Bozkir. Zij onderzocht 2254 ouderen uit Marokko en Turkije en Surinaamse ouderen met een Hindoestaanse achtergrond. Zij hebben drie tot vier keer vaker dementie dan Nederlandse ouderen.

sefkat2-web-3625914

Samenspel van factoren

Een complex samenspel van factoren veroorzaakt deze kwetsbaarheid. Zoals sociaal-economische status: veel oudere migranten hebben een beperkt inkomen en zijn laag opgeleid. Zij hebben minder kennis van en geld voor een gezonde levenstijl. Cardiovasculaire aandoeningen en diabetes verhogen het risico op dementie. En deze aandoeningen komen (onder meer door genetische aanleg) vaker voor bij oudere migranten.

Geschikte meetinstrumenten

Uysal-Bozkir raadt onderzoekers die verschillende aspecten van de algemene gezondheid van migranten op een betrouwbare wijze willen beoordelen aan om meetinstrumenten te gebruiken die geschikt zijn voor oudere migranten. Zoals de cross-Culturele Dementiescreening test, een dementiescreeningstest die gebruikt kan worden bij migranten die geen of weinig Nederlands spreken en een laag opleidingsniveau hebben. Verder pleit zij op basis van de resultaten van haar onderzoek voor meer bewustzijn bij professionals dat dementie, depressie en eenzaamheid vaker voorkomt. Ook vraagt ze aandacht voor meer cultuur-sensitieve voorzieningen, zoals dagopvang, verpleeghuizen en ziekenhuiszorg.

Download het volledige proefschrift op de website van de Universiteit van Amsterdam

Zorg en welzijn van oudere migranten op Nationale Zorgvernieuwingsdag

Bent u op zoek naar financiering van vernieuwende ideeën voor de zorg aan oudere migranten? Op 29 november 2016 tijdens de Nationale Zorgvernieuwingsdag kunt u in contact komen met mogelijke financiers en tips verzamelen over succesvol fondsenwerven. Dit jaar is het thema zorg voor welzijn van oudere migranten.