S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Nieuwe vormen van wonen met dementie

Langer zelfstandig wonen is ook het devies voor mensen met dementie. Maar als dat niet meer gaat is een verhuizing naar een verpleeghuis of beschutte woonvorm toch vaak een noodzakelijke stap. Ook dan is het prettig als er iets te kiezen valt. Welke nieuwe woon- en zorgvormen worden in het veld ontwikkeld? En hoe bepaal je als zorgorganisatie of corporatie welke vorm en welk vastgoed het beste past bij de (toekomstige) bewoner met dementie?  Het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg laat in deze artikelenreeks verschillende nieuwe woonvormen voor mensen met dementie zien.

Ontwikkeling naar kleinschalig groepswonen

De oude verpleeghuizen van vroeger met meerpersoonskamers en lange gangen zijn gelukkig al lang niet meer de norm. Veel zorgorganisaties hebben de afgelopen jaren kleinschalig groepswonen voor mensen met dementie ontwikkeld. Een woongroep van 6 á 8 bewoners, die hun eigen slaapkamer hebben en een gezamenlijke woonkamer delen. In de woonkamer wordt gekookt, gegeten en geleefd. Maar een dergelijke woongroep heeft ook nadelen: bewoners kunnen hun groepsbewoners niet kiezen. Wat als je geen aansluiting hebt? Het zijn maar kleine groepen. En wat als je niet zo’n groepsmens bent?

Nieuwe woonvormen voor diverse (woon)wensen

Ook mensen met dementie hebben diverse (woon)wensen en zoeken iets dat bij hen past. Ook mensen met dementie willen iets te kiezen hebben. Gelukkig worden er in het veld nieuwe woon- en zorgvormen ontwikkeld die aansluiten bij de diversiteit van mensen met dementie. De afleveringen in deze artikelenreeks schetsen een beeld van een aantal van deze woon- en zorgvormen. Aansluitend organiseert het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg een ontwerpsessie voor bestuurders, zorg- en vastgoedmanagers die zoeken naar nieuwe woon- en zorgvormen voor mensen met dementie. 

Aflevering 1: Juliana, Nijmegen
In Nijmegen is in 2016 een nieuw woongebouw opgeleverd, genaamd Juliana, dat een volwaardig alternatief voor het traditionele verpleeghuis biedt. Dit wooncomplex, ontwikkeld door FAME Planontwikkeling samen met ZZG zorggroep, is ontworpen en ingericht volgens het motto ‘Van Verblijf naar Wonen’. Er wonen 32 mensen met een intensieve zorgvraag, die hun leven zo veel als mogelijk voortzetten zoals ze dat gewend waren.
Lees het artikel 'Juliana - alternatief voor het verpleeghuis' (pdf)

Aflevering 2: Zorgerf Buiten-verblijf, Putten
In het landelijk gebied tussen Putten en Barneveld ligt Zorgerf Buiten-verblijf, een uitbreiding van dagbesteding Zorgerf Buiten-land. Centraal in de Zorgerf-aanpak staat het benutten van de omgeving voor buiten zijn, bewegen en vanzelfsprekende activiteiten. In totaal biedt het Zorgerf Buiten-verblijf nu aan 120 ouderen met dementie dagbehandeling op twee locaties en daarnaast wonen er sinds 2015 32 ouderen met dementie.
Lees het artikel 'Wonen voor mensen met dementie op zorgerf Buiten-verblijf'

Aflevering 3: De Nieuwe Antoniehof, Epe
Mensen wonen hier prettig en daarbij krijgen ze zorg. Dat is de visie achter de recent gebouwde locatie De Nieuwe Antoniehof van Viattence in Epe. De Nieuwe Antoniehof is gebouwd in oude stijl mét alle comfort van het heden. Zo wordt het thuisgevoel van de negenentwintig bewoners zoveel mogelijk gestimuleerd. 
Lees het artikel 'De Nieuwe Antoniehof: Bijna net als thuis' (pdf)

Aflevering 4: Badeloch, Den Bosch
In Den Bosch is in april 2017 het woongebouw Badeloch opgeleverd. Een bijzondere woonvorm waar mantelzorgers en hun partner met een (beginnende) vorm van regieverlies langer zelfstandig samen kunnen wonen. Vooral voor mensen die nog niet toe zijn aan 24-uurszorg, is dit een uitkomst. Het appartementencomplex heeft 51 huurappartementen en een ontmoetingsruimte voor bewoners en de buurt.
Lees het artikel 'Badeloch: samenblijven wonen bij dementie' (pdf)

08-03-2017
E F