S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Nieuwe toolkit dementievriendelijk ontwerpen

Er is steeds meer bekend over hoe de inrichting van een woning en woonomgeving effect heeft op mensen met dementie. De principes van dementievriendelijk ontwerpen worden dan ook steeds vaker toegepast in de zorg. Hoe kan een gezonde woonomgeving voor mensen met dementie gecreëerd worden? Het is bijvoorbeeld belangrijk dat zij zich goed kunnen oriënteren in een ruimte. Een logische indeling, goede zichtlijnen en sterke verlichting helpen hierbij. Zo levert het ontwerp een belangrijke bijdrage aan het fysieke en vooral het mentale welbevinden van de bewoner.

Dementievriendelijk ontwerpen | Toolkit KCWZ | Foto: KAW architecten

In 2014 heeft het Kenniscentrum Wonen-Zorg samen met KAW Architecten de Toolkit dementievriendelijk ontwerpen uitgegeven. Deze toolkit is nu vernieuwd. Met veel nieuw beeldmateriaal, handige links en boekentips. In de Toolkit wordt ingegaan op verschillende factoren om rekening mee te houden tijdens het ontwerpen en inrichten, zoals oriëntatie, licht, geluid, geur, kleur en veiligheid. Naast deze algemene principes worden aandachtspunten gegeven voor het ontwerp van een zelfstandige woning maar ook voor een groepswoning of wooncomplex.
Zo is een gladde vloer misschien makkelijk schoon te houden, maar deze weerkaatst ook veel geluid, wat onrust en paniek in het hoofd van iemand met dementie kan veroorzaken. Dit is slechts een voorbeeld van de uitdagingen die ontwerpers tegen kunnen komen bij het inrichten van woningen en zorgcomplexen voor mensen met dementie.

Ga naar de toolkit 'Dementievriendelijk ontwerpen' op de site van het Kenniscentrum of download de toolkit als pdf.

Ontwerpsessie wonen met dementie
Het Kenniscentrum Wonen-Zorg organiseert op 22 mei de ontwerpsessie 'Wonen voor mensen met dementie'. Er is steeds meer aandacht voor de woonfunctie voor mensen met dementie. Hoe kunnen het woonconcept, het ontwerp en de inrichting van de woning bijdragen aan het welbevinden van mensen met dementie? Meld u aan en teken mee met aanbieders en ontwerpers! »

26-04-2018
E F