S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Meergeneratie en gemeenschappelijk wonen in Berlijn

In Berlijn krijgen burgerinitiatieven in wonen en zorg de ruimte. We zien die trend in meerdere Duitse steden. In eerdere studiereizen die het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg samen met HabiPro organiseerde naar Keulen en het Ruhrgebied, zagen we al een waaier aan voorbeelden. Met name in de grotere steden voert de gemeente een actief beleid op wooninitiatieven van groepen burgers, vaak in samenwerking met stedelijke woningcorporaties of een vereniging van burgers. In opdracht van het Kenniscentrum ging Eric Schlangen van HabiPro op onderzoek in Berlijn waar hij zeer diverse vormen van groepswonen bezocht. Een verslag over een ontdekkingsreis naar burgerinitiatieven in wonen, zorg en vooral samen-leven.

Woongemeenschap Lichte Weiten Berlijn

Wonen en ontmoeting

Generaties verbinden wordt in Duitsland langs twee routes gestimuleerd: door wonen en ontmoeting. Het Mehrgenerationen-wohnen ontwikkelt zich langs allerlei vormen van groepswonen. Soms zijn het diverse generaties in één woongebouw, die met elkaar afspraken maken over onderlinge hulp en gezamenlijke activiteiten. Andere keren gaat het om een groep mensen met eenzelfde levensvisie of een beperking of ziekte, die elkaar steunt en samen sterker staat, ook naar buiten en zo de verbinding naar anderen legt.

De ontmoeting wordt gefaciliteerd door Mehrgenerationshäuser, buurtcentra waar allerlei activiteiten plaatsvinden voor verschillende generaties. Oud en jong ontmoeten elkaar als zij ieder voor hun eigen activiteiten komen, in gemeenschappelijke ruimten, winkeltje, café of restaurant en af en toe ook samen een activiteit doen. 

Eric Schlangen bezocht op zijn reis naar Berlijn de volgende initiatieven:

  • Meergeneratie-buurtcentrum in Salzgitter
  • Selbstbestimmtes Wohnen für Menschen mit Demenz in Potsdam, woonprojecten voor mensen met dementie gerund door de familie.
  • Seniorenwohnhaus am Gasometer, een voormalig Evangelisch gemeenschapshuis met woongroepen onder meer voor mensen met dementie.
  • AST-21, woongebouw voor drie generaties.
  • Lichte Weiten, woongroep met 11 appartementen ontworpen met het oog op ecologisch wonen.

Lees zijn reisverslag: 'Meergeneratie en gemeenschappelijk wonen in Berlijn' (pdf)

Studiereis Berlijn

Bij voldoende belangstelling organiseert het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg samen met Eric Schlangen een studiereis naar Berlijn (prijsindicatie € 1.500,-). U kunt uw belangstelling doorgeven via eric@habipro.nl.

02-05-2018 12:21

Stel een vraag


Daniëlle Harkes
Manager KenniscentrumYvonne Witter
Adviseur Kenniscentrum

E F