S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Het Oranjepark: Duits meergeneratie wonen als voorbeeld

Deze zomer start in Ermelo de bouw van de volledig energieneutrale woonwijk, Het Oranjepark. In deze wijk zullen jong en oud, vitaal en kwetsbaar, alleenwonenden en gezinnen samenleven op basis van wederkerigheid. Op een heel praktische manier zullen de bewoners van het park elkaar helpen zodat mensen langer thuis kunnen blijven wonen en eenzaamheid vermindert. De basis voor deze meergeneratiebuurt ligt in Duitsland.

Gemeenschappelijk wonen in Duitsland

Project Liebenau

Het Oranjepark wordt gebouwd op grond van Zorggroep Noordwest-Veluwe. Zij kregen de inspiratie voor dit project tijdens een bezoek in 2015 aan het Duitse meergeneratiewonen project Liebenau. Hessel Lodder, regiomanager Zorggroep Noordwest-Veluwe, schreef voor ActiZ een blog over de filosofie en het onstaan van Het Oranjepark.
Lees de blog van Hessel Lodder op de site van ActiZ »

Meer inspiratie uit Duitsland
Het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg bezocht samen met HabiPro in 2015 en 2016 een aantal meergeneratie-woonprojecten in Keulen en het Ruhrgebied. Daarnaast deed Eric Schlangen van HabiPro, in opdracht van het Kenniscentrum, onderzoek naar meergeneratie en gemeenschappelijk wonen in Berlijn. Bij voldoende belangstelling organiseert het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg samen met Eric Schlangen een studiereis naar Berlijn. U kunt uw belangstelling doorgeven via eric@habipro.nl.

04-07-2018

Stel een vraag


Daniëlle Harkes
Manager KenniscentrumYvonne Witter
Adviseur Kenniscentrum

E F