S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Burgerinitiatieven: Jong Belegen! smaakt naar meer…..

Dat burgerinitiatieven ook in het noorden van het land toenemen en daarbij behoefte hebben aan procesbegeleiding blijkt uit het nieuwe programma 'Jong belegen' dat in Drenthe gestart is. Het richt zich op vijftigers die anders willen wonen. Het is een initiatief van BOKD (Brede Overleggroep Kleine Dorpen) en Buurtwerk Nederland voor Drentse dorpen. De BOKD is 40 jaar geleden begonnen als bewonersinitiatief. Inmiddels biedt zij met 4 professionele medewerkers ondersteuning aan de besturen van 125 dorpsbelangen en 100 dorpshuizen en ondersteunt zij dorpen en wijken in Drenthe vanuit een projectbureau.

Foto: Jos Voppen, Buurtwerk Nederland

Vergrijzing en leegstaande gebouwen mooie combinatie

Drenthe kent hele verschillende dorpen. 'Sommige dorpen zijn flink vergrijsd, in andere dorpen wonen juist veel jongeren. Zoals de randveendorpen omdat daar goedkopere huizen zijn.', zegt Luit Hummel, coördinator van het Projectbureau van de BOKD. Hij ziet veel leegstaande gebouwen, zoals scholen en boerderijen. 'De vergrijzing en de leegstaande gebouwen zijn twee ontwikkelingen die een mooie combinatie zijn.'

Niet altijd makkelijk

Luit Hummel ziet prachtige woonprojecten voor senioren voor zich. Toch is het niet zo eenvoudig. 'Ik merk dat veel gemeenten nog voor de ouderen denkt in plaats van met hen.' Ook is het niet altijd makkelijk een geschikte locatie te vinden, ondanks de leegstaande panden. En er zijn demotiverende belemmeringen. Wat te denken van geurcirkels van schuren waar allang geen varken meer in zit. Of groepen die het moeilijk vinden om de vaart erin te houden als het even tegenzit.

Jong Belegen! Anders wonen voor 50+

Steeds meer mensen fantaseren over het opzetten van een woonvorm met gelijkgestemden om in het dorp te kunnen blijven wonen. De BOKD organiseerde samen met Buurtwerk Nederland een informatieavond voor deze groep. Het leverde veel positieve reacties op. Na deze avond zijn in ieder geval drie groepen van bewoners met concrete woonplannen gevormd. En van start gegaan!

Het gaat om prettig en comfortabel wonen

Eén groep wil graag een duurzame woongemeenschap realiseren in het park Drentsche Aa. De andere groepen zitten nog in de belangrijke fase van aftasten, samen actie ondernemen en zoeken naar het gezamenlijke fundament. Want duidelijk is wel: iedere groep is anders, heeft andere dromen. Het leuke is dat al die groepen het woord 'zorg' deleten. Het gaat om prettig en comfortabel wonen, en elkaar ontmoeten op de manier die bij je past. Als er dan later hulp nodig is, dan ontwikkelt zich dat wel. De Provincie Drenthe ondersteunt het initiatief van harte omdat het bijdraagt aan de leefbaarheid van dorpen en aan het langer zelfstandig wonen van ouderen. Ook de Landelijke Vereniging Kleine Kernen is erbij betrokken.

Burgers aan zet!
Op 24 april vindt het Zorgcoöperatie-congres 'Burgers doen het zelf' plaats in de Reehorst te Ede.
Burgerinitiatieven in de ouderzorg lijken te wankelen. Hebben deze wel een toekomst of is de macht van de reguliere zorgaanbieder te groot en zijn de financieringssystemen zo bepalend dat burgerinitiatieven uiteindelijk het lootje leggen? Was dit de bedoeling van de 'participerende samenleving'? Deze vragen en meer komen aan bod tijdens het Zorgcoöperatie-congres.

20-02-2018

Stel een vraag


Daniëlle Harkes
Manager KenniscentrumYvonne Witter
Adviseur Kenniscentrum

E F