De Zorg Samen Buurt genereert energie – Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg

0

Het begon allemaal met het initiatief van twee ‘buurtvrouwen’, Kitty Hesen en José Bielderman. Zij wilden hun buurt Prinsejagt 3 in Eindhoven geschikt maken om zelfstandig oud te worden. Bij de start van hun project organiseerden ze drie bijeenkomsten voor 60+-ers in hun buurt, die ze daarvoor persoonlijk benaderden. Eerst de mensen die ze kenden, en via-via steeds meer. De respons was onverwacht hoog: er kwamen 135 mensen op deze eerste startavonden.

zorg_samen_buurt-3304450

Nu, twee jaar later bloeit het project. Kitty Hesen: “Je genereert heel veel energie. Ik vind het zo leuk, je kent elkaar beter. ” José Bielderman zegt: “Het verrijkt je. Het is zo bijzonder om te merken hoe ontzettend veel leuke en aardige mensen er zijn. Ik had nooit gedacht dat er zoveel mensen zijn die zo hulpvaardig zijn. Gewoon zo in de wereld staan dat ze iets voor een ander willen doen. In deze tijd, waarin we allemaal het labeltje hebben gekregen dat we allemaal solisten zijn, vind ik dat de grootste opsteker van de afgelopen twee jaar.”

De initiatiefneemsters hadden in eerste instantie gedacht aan een grote ruimte in een gerenoveerde kerk. Kitty: “We dachten aan filmvertoningen, plaza futura, restaurantje enzovoort.” José: “Dat idee voor dat grote gebouw, daar zijn we gelijk op afgestraft. Mensen willen een meer intieme en overzichtelijke opzet, met de vrijheid om in te lopen. Wat wij dachten, iemand achter de bar, en dat je er wat kon eten, dat willen ze niet. Ze willen gewoon buurtgenoten ontmoeten.”

Lees het volledige artikel (pdf, 955 kb).