'Buurthuis 3.0' ONS is goed bezig – Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg

0

ONS, een ‘buurthuis 3.0’ in de Bredase wijk Geeren-Zuid wordt beheerd door een coöperatief bewonersbedrijf. De 12 vrouwen en één man in het coöperatief runnen het goedlopende wijkrestaurant, doen de zalenverhuur en verzorgen de schoonmaak van het gehele pand. Woningcorporatie Allee Wonen is actief betrokken bij de ontwikkeling van ONS. De corporatie kocht het leegstaande oude buurthuis in de wijk en begeleidt het bewonersbedrijf in de startfase.

Een aantal vrouwen uit het coöperatief kenden elkaar al van de Vrouwenstudio in de wijk, die zeven jaar geleden met steun van Woningcorporatie Allee Wonen is gestart. Allee Wonen, die het leegstaande buurthuis januari 2013 aankocht van de gemeente Breda, rekent geen huur voor de ruimtes die het wijkrestaurant in gebruik heeft. Ook heeft Allee Wonen het beheer en de schoonmaak van het hele pand uitbesteed aan het bewonerscoöperatief.

Voor alle wijkbewoners

Vanaf de start in januari 2014 loopt het wijkrestaurant goed. De bezoekers van het vroegere buurthuis, oudere wijkbewoners, maken veel gebruik van het restaurant, dat twee keer per week een warme maaltijd serveert en verder elke maandag t/m vrijdag de hele dag geopend is voor koffie, thee en lunch. Bij de menukeuze is er aandacht voor verschillende eetculturen. Met de aanwezigheid van een aantal voorzieningen voor jongeren en een Vrouwenstudio komen ook deze groepen binnen. Een deel van het voormalige buurthuis is in gebruik als gezondheidscentrum met een verloskundigenpraktijk, een logopediste en een fysiotherapeut. Dit maakt dat ook de wijkbewoners in pas opgeleverde nieuwbouw, tweeverdieners en starters, het buurthuis bezoeken. 

Lees het volledige artikel (pdf, 883 kb)