De ‘zorgmantel’ even ophangen in Logeerhuis Kapstok – Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg

0

Logeerhuis Kapstok is een nieuwe bestemming voor een leegstaande vleugel in verzorgingshuis Het Schuttersveld te Venray. Serviceclub Junior Kamer Venray nam het initiatief. Het logeerhuis is er voor de mantelzorgers, die hun ‘zorgmantel’ daar even aan de kapstok kunnen hangen, als degene voor wie zij zorgen enige tijd in het logeerhuis kan verblijven.

kapstok_collectief-3606490

De gasten van het logeerhuis zijn thuiswonende volwassenen uit Noord-Limburg, die langdurig worden ondersteund door mantelzorgers. Zij kunnen maximaal drie weken in het Logeerhuis verblijven. De vijfentwintig vrijwilligers die samen het Kapstokcollectief vormen, zijn volop bezig voorbereidingen te treffen en fondsen te werven. December 2013 komt er duidelijkheid over subsidies van de gemeente Venray en de provincie Limburg. Stichting Kapstok verwacht op 1 mei 2014 haar deuren te openen.

Het initiatief

Junior Kamer Venray heeft in het voorjaar van 2011 het initiatief genomen voor dit project. Deze serviceclub voor ondernemende mensen onder de veertig jaar, wil zich maatschappelijk inzetten. “De jongere generatie die van aanpakken houdt” vertelt Rob Coppus, advocaat en lid van Junior Kamer Venray. Geconfronteerd met mantelzorg voor een dementerend familielid bij één van de leden, kwamen ze op het idee voor een Logeerhuis.

Om te beginnen hebben zij contact gezocht met Alzheimer Noord-Limburg en Hulp bij Dementie en zijn ze op zoek gegaan naar een geschikte locatie, waarvoor zij contact opnamen met woningcorporatie Wonen Limburg. Nicole Crutzen, adviseur wijkontwikkeling vertelt, dat Wonen Limburg steeds meer in gesprek gaat met andere organisaties en hun huurders. “Dan komen er initiatieven en ideeën naar boven. Dit idee hebben we ‘buiten’ opgehaald door in gesprek te gaan met Junior Kamer.”

Lees het volledige artikel (589 kb, pdf)