Woningtoewijzing

In het actieplan Wonen met zorg en welzijn van VROM en VWS staat hoe de komende jaren aan de grote opgave op deze gebieden moet worden voldaan. Daarbij is niet alleen een rol weggelegd voor nieuwbouw en aanpassing van de bestaande voorraad, maar ook voor de woonruimteverdeling. Bij veel woonzorgcomplexen of andere geschikte woningen worden afspraken gemaakt over de toewijzing van (een deel van) de woningen. Dat kan binnen of buiten het reguliere woonruimteverdelingssysteem voor huurwoningen. Niet alleen is er een keuze te maken welke woningen voor welke doelgroep worden gereserveerd, maar ook spelen er vragen inzake koopwoningen en een goede selectie c.q. registratie van geschikte woningen.

Voorbeelden

Het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg wil meer aandacht geven aan de relatie tussen geschikte woningen en de wijze waarop deze bij de juiste doelgroep terecht komen. In dat kader zijn vooralsnog twee voorbeelden geselecteerd: de regio Noord-Kennemerland en de gemeente Zwolle. In de regio Noord-Kennemerland worden geschikte woningen meegenomen binnen het reguliere systeem, waarbij voor Alkmaar nog een afzonderlijk transferpunt is opgezet voor woningen voor bijzondere doelgroepen. In de gemeente Zwolle wordt ingespeeld op de woonzorgzones.

Artikel 'Toewijzing van zorgwoningen in Zwolle' - juli 2006

Op steeds meer plaatsen zijn woonzorgzones of woonservicegebieden in voorbereiding. De vraag is hoe partijen omgaan met de woningtoewijzing, terwijl in woonzorgzones toch gestreefd wordt naar gewoon wonen voor iedereen. In Zwolle hebben partijen een systeem bedacht als oplossing voor die spanning. Zij zijn daarmee een van de eersten van Nederland. In het artikel leest u hoe Zwolle dit doet.
Lees artikel (pdf, 70 kb).

Artikel 'Woningtoewijzing in de regio Noord-Kennemerland' - mei 2006

In het artikel over woningtoewijzing in de regio Noord-Kennemerland wordt het systeem van woningtoewijzing voor ouderen beschreven. Daarnaast komt het transferpunt van Alkmaar aan bod: een systeem om zorg- en begeleidingsorganisaties die bijzondere woningen nodig hebben voor hun doelgroep, te matchen met corporaties en/of corporatiewoningen. Lees artikel (pdf, 31 kb).

Knelpunten

In het artikel 'De (mis)match tussen geschikte woningen en mensen met een zorgvraag' uit december 2004 wordt een aantal knelpunten op het gebied van de woonruimteverdeling beschreven, met de oplossingen die daarvoor in het land zijn ontwikkeld. Het artikel maakt ook duidelijk dat er nog veel werk is te verrichten op zoek naar een ideaal systeem voor het koppelen van woonruimteverdeling aan zorgindicatie. Lees artikel (pdf, 228 kb).

Experimenten woonruimtebemiddeling

De gemeente Amsterdam heeft in 2004 vier experimenten over woonruimtebemiddeling voor bijzondere woningen geëvalueerd. Een van de conclusies is dat er behoefte is aan stedelijke afspraken over woonruimteverdeling voor bijzondere woningen. Daarnaast werd geconstateerd dat voor sommige groepen intensieve en persoonlijke (verhuis)-begeleiding nodig is. Lees meer.


zoeken in 118 websites