Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg – Corporaties verdiepen zich in zorgvastgoed

0

17-10-2007

Bij corporaties die samenwerken met zorgorganisaties leven veel vragen over de toekomstige veranderingen in de regelgeving rond zorgvastgoed. Arnold Moerkamp, directeur Langdurige Zorg bij VWS, was te gast bij het Aedes-netwerk Wonen met Zorg en ging in op de vragen rond de financiering van zorgvastgoed.

De nieuwe regelgeving voor zorgorganisaties brengt zeker risico met zich mee. Toch verheugen zorgorganisaties en corporaties die zich al langer verdiepen in de samenwerking tussen wonen en zorg zich ook op de grotere kansen. De strenge normen van het College Bouw Zorginstellingen (CBZ) behoren binnenkort immers tot het verleden, aldus Moerkamp.

De financiering en de tariefstelling worden integraal: één bedrag voor het totale pakket van wonen en zorg. Hoe de grotere vrijheid bij het realiseren van zorgvastgoed voor de samenwerking met corporaties gaat uitpakken is nu nog niet te zeggen. Sommige zorgorganisaties zullen het vastgoed in eigen hand willen houden, dit is immers de basis van hun kapitaal. Overigens is in de zorgsector net als in de volkshuisvesting sprake van gebonden vermogen: de winst moet in de zorg terugvloeien.

Andere organisaties kiezen ervoor het wonen uit te besteden aan vastgoedspecialisten en dan zijn corporaties natuurlijke partners vonden de meeste aanwezigen.

Tijdens de bijeenkomst bij Woonzorg Nederland werden een aantal zeer goede voorbeelden van samenwerking tussen zorgorganisaties en corporaties getoond. Het meest vergaand was wel de voorgenomen fusie tussen Woonzorg Nederland met zorgpartners Evian en Philadelphia.

(bron :Aedes)

Lees het verslag op Aedesnet