Zuid-Holland maakt prestatieafspraken

24-03-2005

De provincie Zuid-Holland gaat prestatieafspraken maken met samenwerkingsverbanden in de zorg en gemeentelijke samenwerkingsverbanden. Doel is het aantal voor ouderen geschikte woningen uit te breiden, om zo aan de stijgende vraag naar wonen, zorg en welzijn voor ouderen te kunnen voldoen. Voor de prestatieafspraken is 600.000 euro beschikbaar.

Zuid-Holland heeft een tekort aan huisvesting in combinatie met zorg en dienstverlening voor senioren en dit tekort neemt toe. Om het tekort aan seniorenhuisvesting weg te werken stimuleert de provincie het maken en uitvoeren van bovenlokale prestatieafspraken. Deze afspraken geven expliciet aan hoeveel aangepaste woningen er in een regio moeten komen en welke zorg- en welzijnsdiensten nodig zijn. In de prestatieafspraken beschrijven partijen - betrokken bij huisvesting, zorg en dienstverlening voor senioren - hun bijdrage om het tekort weg te werken. Het kan gaan om aanpassing van bestaande woningen, nieuwbouw en renovatie van woon-zorgcomplexen en het leveren van diensten en zorg op maat zoals 'tafeltje-dek-je' en verpleging.

Een eerste voorbeeld hiervan is in 2004 gerealiseerd voor de regio Midden-Holland in de vorm van het 'Pact van Savelberg'. Het Pact biedt een passend antwoord op de zorgvraag die ontstaat door vergrijzing in Midden-Holland. In 2015 moet dit een regio zijn met een compleet aanbod van wonen, zorg en welzijn voor senioren en mensen met een zorgvraag. Zo kunnen inwoners hun leven lang blijven wonen in de voor hun vertrouwde omgeving. Aan vier andere regio's hebben GS subsidie verleend om soortgelijke pacten te realiseren. Voor de regio's Delft Westland Oostland, Nieuwe Waterweg Noord, Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid is in totaal € 600.000,00 beschikbaar gesteld aan de Regionale Zorgberaden en Regionale Commissies Gezondheidszorg om te komen tot prestatieafspraken. Met de subsidie wordt een aanpak van het tekort aan geschikte seniorenhuisvesting mogelijk gemaakt.

Bron: Provincie Zuid-Holland


zoeken in 118 websites