Tijdelijke huisvesting ouderen in kantoorpand – Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg

0

10-09-2008

Woningcorporatie Mitros laat het voormalige kantoorpand van KNMG in Utrecht verbouwen tot tijdelijke huisvesting voor zorgbehoevende ouderen. Hiermee slaat Mitros twee vliegen in één klap: het leegstaande kantoorpand krijgt een nieuwe bestemming én er is een oplossing voor de huisvesting van bewoners die een intramurale voorziening moeten verlaten vanwege renovatie of sloop.

Grondig aanpassen

Meerdere zorgorganisaties achter elkaar zullen het kantoorpand aan de Utrechtse Lomanlaan gaan huren. De renovatie is in volle gang. “Bijna alles moet aangepast worden”, vertelt Hilde van Xanten van Mitros. “Alleen de begane grond en de eerste verdieping kunnen grotendeels intact blijven. De tweede verdieping tot en met de negende verdieping moeten grondig aangepast worden. Het kantoorpand moet geschikt gemaakt worden voor bewoning. Er komen 114 zorgappartementen en die worden allemaal voorzien van een eigen badkamer, keukenblokje, zit- en slaapgedeelte. Er komt een brandveiligheidinstallatie, een (zuster)oproepsysteem, en ga zo maar door. Het is bijna nieuwbouw te noemen.”

Forse investering

Mitros kiest duidelijk niet voor de gemakkelijkste weg en dat maakt dit project bijzonder. In plaats van een nieuw pand te bouwen, wordt een bestaand kantoorpand herontwikkeld. Uiteraard vraagt dit om een forse investering; naast de aankoop van het pand en bijkomende kosten gaat het om 9 miljoen euro aan verbouwingskosten.

Tijdelijke huisvesting

“Maar dat is het waard”, aldus Van Xanten. “We vinden het heel belangrijk dat er nu een goede oplossing is gevonden om cliënten van zorgaanbieders, zoals bijvoorbeeld SHBU en Aveant, tijdelijk te huisvesten. Deze zorgorganisaties waren al langer op zoek naar een geschikte tijdelijke locatie. Bovendien denken we dat deze investering zich in de loop der jaren kan terugverdienen, omdat achtereenvolgens verschillende zorgorganisaties de interimhuisvesting gaan huren. Belangrijk is dat de subsidiëring vanuit de overheid doorgaat. Dat is nu nog onzeker, maar we blijven positief.” Van Xanten doelt op de subsidieregeling om wonen in kantoren mogelijk te maken.

Voorzieningencentrum

In februari 2009 moet het pand klaar zijn. Eerst huurt ouderenzorgorganisatie SHBU het pand, vervolgens zal Aveant het pand huren. Op de begane grond komt er een voorzieningencentrum, waar ook wijkbewoners welkom zijn. In dat centrum komen een internetcafé, behandelruimtes, multifunctionele activiteitenruimtes, een restaurant, een stiltecentrum én dagverzorging voor ouderen uit de wijk.

Meer informatie