Eengezinswoningen ouderen in VROM/VWS-monitor

07-03-2005

Op aandringen van Aedes, Arcares, LVT en MOgroep gaan de ministeries van VROM en VWS na hoeveel eengezinswoningen voor ouderen worden verbeterd. Dat gebeurt met de monitor die wordt ontwikkeld bij het Actieplan Investeren voor de toekomst dat in juli 2004 werd aangeboden aan de Tweede Kamer.

Volgens het Actieplan zijn er tot 2009 255.000 woningen extra nodig voor ouderen en mensen met een handicap. Tot 2015 zouden zelfs 395.000 extra woningen beschikbaar moeten komen door nieuwbouw, verbouw en woningverbetering. De cijfers zijn gebaseerd op het Woningbehoefte Onderzoek (WBO) uit 2002. Volgens het onderzoek gaat het hierbij om zogenaamde nultredenwoningen. Dat zijn woningen die zonder trap bereikbaar zijn en waarin alle primaire ruimten (woonkamer, keuken, slaapkamer en toilet) zich op dezelfde verdieping bevinden.

Van de nultredenwoningen die in Nederland beschikbaar zijn, bestaat 42% uit zogenaamde 'seniorenwoningen': dat zijn laagbouwwoningen met alle primaire ruimten op de begane grond en eventueel nog ruimte voor een extra kamer onder de kap. De resterende 58% bestaat vooral uit flats. Volgens VROM en VWS kunnen in de nieuwbouw meer flats en seniorenwoningen worden gerealiseerd. Voor grootschalige verbouw kwamen volgens de uitgangspunten van het Actieplan aanvankelijk alleen flats in aanmerking.

Aedes, Arcares, LVT en MOgroep wezen erop dat de meeste ouderen nu in een eengezinswoning wonen en daar ook de voorkeur aan geven. In grote delen van het land is nauwelijks hoogbouw aanwezig en wil men er ook liever niet meer van hebben. In Nederland bestaat slechts 30% van de woningvoorraad uit flatwoningen. Buiten de steden staat nog minder hoogbouw. In Zeeland bijvoorbeeld maken flats slechts 13% uit van het totale woningaanbod. De mogelijkheden voor het alternatief, nieuwbouw van seniorenwoningen in de laagbouw, zijn beperkt.

De vier brancheorganisaties betwijfelen of alle ondervraagden, die volgens het WBO een woning zonder trap wensen, al direct naar een gelijkvloerse woning willen verhuizen. Van de eengezinswoningen beschikt 70% niet over een toilet op de slaapverdieping. Als oudere bewoners van deze woningen vooral ’s nachts vaker de trap moeten gebruiken kan dat ertoe leiden dat zij een woning zonder trap vragen. Verbetering van de huidige eengezinswoning is een alternatief waarnaar in het WBO niet werd gevraagd. Eengezinswoningen kunnen voor ouderen worden verbeterd door bijvoorbeeld een tweede toilet te plaatsen, een tweede trapleuning aan te brengen en de badkamer anti-slip te maken. Enkele corporaties brengen bij grootonderhoud al een standleiding aan voor een tweede toilet of plaatsen direct een tweede toilet.

Om precies te weten welke verbeteringen volgens ouderen zelf in eengezinswoningen nodig zijn, voert het Aedes-Arcares Kenniscentrum Wonen-Zorg bewonersonderzoek uit in Zeeland. Ook wordt nagegaan welke eisen zorgverlening stelt aan indeling en uitrusting van eengezinswoningen. Daarvoor worden medewerkers van de thuiszorg ondervraagd. Het eindrapport van het onderzoek komt in mei 2005 beschikbaar.


zoeken in 118 websites