Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg – Nieuwsbrief

0

Indien u deze nieuwsbrief niet juist ontvangt, ga dan naar: http://www.kcwz.nl/nieuwsbrieven/20090122

Bijeenkomsten

Nieuwe trainingen Samenwerken aan wonen, welzijn en zorg – maart, mei en november 2009 »
Samen met AO-adviseurs biedt het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg in 2009 opnieuw de succesvolle en hooggewaardeerde meerdaagse training ‘Samenwerken aan wonen, welzijn en zorg’ aan. De vijfdaagse trainingen gaan van start in maart, april en november 2009. Voor de drie trainingen in 2009 hebben zich al 35 belangstellenden gemeld. Het aantal nog beschikbare plaatsen is dus beperkt.

Nieuwsoverzicht

Introductie en trends

Weinig participatie bij zelfstandig wonen »
Kwetsbare ouderen en mensen met een beperking zijn tevreden over het zelfstandig wonen en omarmen de grote autonomie die zij hebben. Maar zij participeren weinig in de buurt en hebben weinig contacten. Dat blijkt uit een groot onderzoek ‘Onder de mensen’ dat gedaan is door de Universiteit van Amsterdam, DSP-groep en Bureau Ruyterveer.

Woonzorgzones

Grensoverschrijdende woonservicewijk geopend »
Het Nederlandse dorp Dinxperlo en het Duitse dorp Süderwick grenzen aan elkaar. Midden door het dorp loopt de grens tussen Nederland en Duitsland. Hierdoor konden bewoners moeilijk van elkaars voorzieningen gebruik maken. Maar het Europaproject heeft het mogelijk gemaakt dat twee woonzorgcentra met elkaar verbonden zijn door een brug die Europa symboliseert: zorg en welzijn bieden alsof er geen grenzen zijn.

Levensloopgeschikte woningen

Workshop Zorg in Woningen »
Het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg organiseert op 4 februari 2009 wederom een workshop ‘Aan de slag met Zorg in Woningen’. Zorg in Woningen is een online programma voor het ruimtelijk ontwerpen van zorgwoningen. In de workshop ontdekt u hoe u zoveel mogelijk profijt heeft van Zorg in Woningen. Voor abonnees van Zorg in Woningen is de workshop gratis.

Tweede call digitale oplossingen ouderen »
Van het Europese programma voor de ontwikkeling van nieuwe digitale oplossingen voor ouderen in Europa, is de tweede call geopend. Het thema is ‘ICT-oplossingen voor de verbetering van sociale interactie van ouderen’. De call is onderdeel van het gezamenlijke Europese onderzoeksprogramma Ambient Assisted living (AAL). De deadline voor het indienen van projectvoorstellen is over drie maanden.

Klant in beeld

Voorbeelden mantelzorg en wonen gezocht »
Het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg zoekt voor een quickscan voorbeelden van mantelzorg en wonen waarbij zorg- en welzijnsorganisaties samenwerken met woningcorporaties. Heeft u als corporatie of zorgorganisatie nog een goed voorbeeld rond mantelzorg? Ook als u plannen heeft om in uw beleid iets voor deze doelgroep te gaan doen: meld het ons! Graag horen we uw ervaringen. U kunt uw reactie tot en met vrijdag 13 februari 2009 mailen.

Regelgeving en financiering

Stimuleringsregeling kleinschalig wonen »
Het ministerie van VWS komt met een tijdelijke stimuleringsregeling voor kleinschalig wonen voor mensen met dementie. De regeling biedt zorgorganisaties die de omslag naar kleinschalig wonen willen maken een tegemoetkoming in de kosten van de transitiefase. Te denken valt aan kosten voor bijscholing en tijdelijke versterking van het verandermanagement. Dat schrijft staatssecretaris Bussemaker aan de Tweede Kamer.

Het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg is hét informatiepunt voor kennis op het terrein van wonen, welzijn en zorg. Het ondersteunt zorgorganisaties en woningcorporaties bij de ontwikkeling van nieuwe woonzorgconcepten. Het Kenniscentrum is onderdeel van Aedes vereniging van woningcorporaties en ActiZ organisatie van zorgondernemers. Kennispartners zijn RIBW Alliantie en VGN. Meer info: www.kcwz.nl