Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg – Eerste Palisium-project wordt binnenkort opgeleverd

0

  • Home » 
  • Nieuwsarchief » 
  • Eerste Palisium-project wordt binnenko..

10-01-2005

In de bossen bij Eerbeek worden in het vroege voorjaar twee grote villa’s met elk 14 appartementen opgeleverd; gepland zijn nog een derde en een vierde villa. In een van de villa’s is op de begane grond een grand café en een kantoortje voor een caremanager aanwezig, evenals twee hotelkamers. In het grand café wordt op bestelling catering geleverd door een restaurant in de omgeving.

Deze algemene ruimten worden meegefinancierd uit de royale levensloopbestendige appartementen, die tussen 3 en 5,5 euroton (penthouses) kosten. Daarbij stort tevens iedere koper € 9.000 in zijn private care fonds, waaruit aanvullende en spoedeisende zorg kan worden betaald. De caremanager (aanwezig op werkdagen van 10 tot 16 uur) heeft een verpleegkundige achtergrond en is er primair om zorg en dienstverlening te regelen, inclusief de financiering. Zij wordt gefinancierd uit de verplichte servicekosten. De optionele hotelservice omvat schoonmaak, wasserij, catering, boodschappendienst en afvalophaaldienst.
Voor de reguliere hulpverlening – privaat of via Pgb gefinancierd – is een contract gesloten met Thuiszorg Oost Veluwe.

De kopers (leeftijd tussen 60 en 95 jaar) beschouwen het feit dat zorg complexgewijs is gearrangeerd als een veilig gevoel en als een van de redenen om hier een appartement te kopen. De storting in hun eigen zorgfonds beschouwen zij zeker niet als een verplichting; een aantal van hen heeft zelfs vrijwillig een hoger bedrag gestort.

Palisium Eerbeek ligt buiten de bebouwde kom in de bossen en er is dan ook op gerekend dat alle bewoners een auto in de parkeerkelder hebben staan. Een beperkt aantal van de toekomstige bewoners gebruikt loophulpmiddelen en/of lichte thuiszorg.

Privaat gefinancierde woonzorgcomplexen zijn nog altijd een zeldzaamheid in ons land. Momenteel is het tweede Palisium project in Beilen in de verkoop. Dit project met 29 appartementen ligt in de dorpskom, niet ver van het station en is eveneens in het hogere marktsegment gesitueerd. Aandeelhouders in het Palisium-concept zijn Woonzorg Nederland en Bouwfonds. Reguliere vastgoedmaatschappijen ontwikkelen en verkopen de projecten, waarna Palisium BV aanwezig blijft om zorg en dienstverlening te garanderen. Deze garanties zijn notarieel vastgelegd.

Het is nog steeds moeilijk om investeerders te vinden die op grotere schaal in het land dit soort projecten durven te ontwikkelen, zeker in het middensegment. Het arrangeren en langdurig garanderen van zorg en service wordt als een risico gezien. Daarnaast blijft het natuurlijk moeilijk om geschikte locaties te vinden.

Meer informatie: www.palisium.nl