Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg – Praktische domoticatoepassingen in de bestaande bouw

0

09-12-2004

Verslag workshop Project!mpulsbijeenkomsten november 2004

Domotica is het toepassen van technologie in een netwerk binnen de woning, definieerde dr. A. van Berlo van de Stichting Smart Homes. Daardoor wordt het bijvoorbeeld mogelijk om personenalarmering te koppelen aan het op afstand ontgrendelen van de voordeur (voor hulpverleners), brand- en inbraakalarm te integreren met personenalarmering, het licht op afstand te bedienen, licht automatisch aan te laten gaan als iemand uit bed stapt, passieve alarmering toe te passen (alarm wanneer iemand bijvoorbeeld het toilet niet gebruikt), de verwarming op afstand te regelen en de zonwering op afstand te bedienen.

Voor toepassing in bestaande woningen zijn draadloze netwerken ideaal. De draadloze techniek is in de loop der jaren sterk verbeterd, waardoor de apparatuur minder storingsgevoelig is geworden, stelde de heer Munneke van Hager Tehalit.

De heer Willems van het IRV Kenniscentrum voor revalidatie en handicap wees op het belang van een systeemintegrator, die de verschillende onderdelen van het netwerk in de ontwikkelingsfase op elkaar afstemt. Wijzigingen achteraf zijn moeilijk. Alle gebruikers (bewoners, hulpverleners) moeten van het begin af aan bij de ontwikkeling worden betrokken.

Bewoners van bestaande domoticaprojecten maken het meest gebruik van automatische verlichting in de badkamer en inbraakalarmering. Het aantal woningen met domoticatoepassingen is nog beperkt en het aantal bestaande woningen dat met domotica werd uitgerust is nog geringer. Dat heeft te maken met onbekendheid met de mogelijkheden en met de kosten, die vaak nog een barrière vormen.