Ketenregie in woonzorgzones

09-12-2004

Verslag workshop Project!mpulsbijeenkomsten november 2004

Met het ketenregiespel ervaren deelnemers aan den lijve hoe lastig het is om op verschillende niveaus een sluitende keten tot stand te brengen zodat de klant werkelijk geholpen wordt.

Reacties van de deelnemers zijn overwegend enthousiast. Het is confronterend om te zien hoe snel er over de klant gepraat wordt en niet met de klant, hoe een ketenregisseur door te sturen zonder een goed mandaat, het proces kan verlammen in plaats van versnellen en hoe een wethouder in zijn enthousiasme om een goed plan voor zijn gemeente te maken, staatsecretaris en provincie aan de kant kan schuiven. Toch blijft het lastig de spelsituatie te verbinden met de praktijk.

Jur Botter, van JB Tool Factory ontwikkelaar en begeleider van het ketenregiespel (pdf, 62 kB), speelt het spel ook met partijen die samen bezig zijn een lokaal project van de grond te trekken. Dan werkt het nog sterker om eens in de rol van een ander te stappen en te zien hoe belangen en posities samenwerking kunnen bepalen.

Het praktijkvoorbeeld de woonzorgzone Krakeel in Hoogeveen, een woonzorgzone in een herstrucureringswijk liet treffend zien hoe zeer ketenregie daarbij noodzakelijk is. Door de veelheid van partijen en deelprojecten zijn de functies van procesmanagers en projectencoördinator cruciaal voor het slagen van het project. Anette Stekelenburg en Ann Meier van Usus benadrukten ook het belang van communicatie. Onderling, tussen betrokken partijen maar ook vooral met bewoners en toekomstige bewoners van de wijk. Nieuwe vormen van dialoog; niet alleen geïnstitutionaliseerde commissies maar ook kortdurende uitwisselingstrajecten met wisselende groepen bewoners. Het logo dat de ambitie verbeeld om van Krakeel een vijf sterrenwijk te maken blijkt in de praktijk ook goed te werken.

Lees ook de projectbeschrijving Krakeel (pdf, 76 kb) op deze site.


zoeken in 118 websites