Toiletlift in eengezinswoning

07-10-2004

De Haagse woningcorporatie Vestia installeerde in een eengezinswoning de combinatie van een toilet in een lift. Bewoners die slecht ter been zijn kunnen zo beschikken over een lift en een toilet op de slaapverdieping. De corporatie geeft daarmee een antwoord op de vraag wat er bij een vergrijzende bevolking moet gebeuren met het grote aantal eengezinswoningen zonder toilet op de slaapverdieping.

Ceres Projecten, de projectontwikkelaar van Vestia, heeft het patent op de toiletlift overgenomen van de ontwerper, architect Maarten van den Breggen uit Alphen aan den Rijn. Van Breggen maakte als ontwerper van aanpasbare woningen naam met het combineren van verschillende functies in een beperkte ruimte.

De toiletlift is voorzien van een klapstoel en is groot genoeg voor een kleine rolstoel. De toiletpot zelf is met een vermaler en een pomp aangesloten op het riool. Om efficiënt en creatief met de beperkte ruimte om te gaan, is bij de ontwikkeling gebruik gemaakt van producten en technieken uit de scheepvaart.

Fabrikant Kone produceert de lift onder de naam “Sanilift”. Vestia begeleidt de bewoners en licht ze voor over het gebruik van de lift. Als de lift in dit proefproject aanslaat kiest Vestia voor toepassing op grotere schaal.

Het bijzondere van het experiment met de toiletlift is dat het plaatsvindt binnen een grote stad. Tot nu toe waren het vooral corporaties in landelijk gebied, zoals de Betuwe en Twente, die bestaande eengezinswoningen verbouwden om een tweede toilet mogelijk te maken. In stedelijk gebied is de aandacht meer gericht op het verbeteren van flats.

Project verbetering eengezinswoningen voor ouderen
De ministeries van VROM en VWS berekenden voor het Actieplan voor wonen, welzijn en zorg dat er tot 2015 395.000 zogenaamde nultredenwoningen gerealiseerd moeten worden. Dat zijn woningen waarin alle woonfuncties bereikt kunnen worden zonder trap.
Aedes en Arcares hebben er samen met LVT en MOgroep op gewezen dat aan de vraag naar beter geschikte woningen niet alleen kan worden voldaan door het bouwen en verbouwen van flats. Ook bestaande eengezinswoningen zullen op grote schaal voor ouderen verbeterd moeten worden. Naar schatting beschikt driekwart van de bestaande eengezinswoningen niet over een toilet op de verdieping.

Het Aedes-Arcares Kenniscentrum Wonen-Zorg laat momenteel in het Zeeuwse Veere onderzoek doen naar de voorzieningen die ouderen in hun eengezinswoning wensen om hen in staat te stellen langer zelfstandig te blijven wonen. Het onderzoek wordt eind 2004 afgerond. Download voor meer informatie de beschrijving onderzoek Zeeland (pdf, 155 kb).


zoeken in 118 websites