Belgisch programma voor valpreventie ouderen

24-01-2007

De Katholieke Universiteit Leuven heeft een strategie ontwikkeld en getest voor valpreventie bij ouderen.

Stappenplan

In het rapport waarin de strategie is uitgewerkt, constateren de onderzoekers dat drie van de tien thuiswonende 65-plussers jaarlijks minstens een keer valt. Dit leidt bij de helft van de slachtoffers tot fysiek letsel. Samen met huisartsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten en ergotherapeuten werd een programma ontwikkeld voor een uniforme aanpak van valpreventie. De eerste stap is het benaderen van ouderen die het afgelopen jaar twee of meer keren zijn gevallen. De tweede stap is het in kaart brengen van de risicofactoren, zoals de woonomgeving en slechtziendheid. De derde stap is de behandeling met inschakeling van professionals, zoals fysiotherapeuten en ergotherapeuten. Preventie kan onder meer bestaan uit lichamelijke oefening, verbetering van verlichting en het weghalen van obstakels.

Aanbevelingen

In de aanbevelingen bij het onderzoek bepleiten de samenstellers het opzetten van een registratiesysteem voor valproblematiek en het meten van het effect van preventieve maatregelen. Ook moeten andere partijen, zoals mantelzorgers en andere thuisverzorgenden, betrokken worden bij het voorkomen van vallen.

Valpreventie in Nederland

In Nederland heeft de Stichting Consument en Veiligheid verschillende initiatieven ontwikkeld voor valpreventie, zoals het handboek 'Halt! U valt', de training 'Valpreventie binnen de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo)' en het Kennisnetwerk Valpreventie Senioren.

Meer informatie


zoeken in 118 websites