Aedes-Arcares Kenniscentrum Wonen-Zorg – Nieuwe producten voor woningverbeteringen

0

20-12-2005

Welke producten kwamen in 2005 op de markt voor het verbeteren van woningen voor ouderen en gehandicapten? Het Kenniscentrum Wonen-Zorg vond er drie op de Duitse REHA-beurs.

De REHA in Düsseldorf is een tweejaarlijkse beurs met voorzieningen voor ouderen en mensen met een handicap. De onlangs gehouden editie van 2005 bood drie nieuwe producten die ook voor de Nederlandse markt interessant kunnen zijn: een plateauzweeflift, een flexibele en toch stevige trapleuning en compacte elektrische deuropeners.

Zweeflift

De Nationale Woningraad introduceerde in 1989 in Nederland de Zwitserse zweeflift. Dat gebeurde binnen het experiment aanpasbaar bouwen, waaraan 40 corporaties deelnamen. De zweeflift is een op een skilift lijkende lift, die met een rail aan het plafond is bevestigd. De rolstoel van de bewoner wordt vastgeklikt aan de kabels van de liftmotor. Voordeel is dat de ruimte op de trap voor de overige bewoners niet wordt beperkt. De zweeflift biedt uitkomst als een gewone traplift moeilijk kan worden geplaatst of wanneer meer verdiepingen moeten worden overbrugd. Het Liftinstituut beoordeelde de zweeflift destijds positief en sindsdien worden in Nederland 5 tot 10 liften per jaar geplaatst als WVG-voorziening. De firma Högg, die de lift ontwikkelde, heeft nu ook een zweeflift met een plateau op de markt gebracht.

Flexibele trapleuning

De trapleuning van FlexoForte bestaat uit rechte, starre delen en buigbare delen. Door de vorm (de leuning lijkt op een aaneenschakeling van houten bollen) biedt de leuning goed steun. De buigbare delen maken het mogelijk de leuning ter plaatse in alle richtingen aan te brengen. Voorbuigen is niet nodig. Na montage zijn ook de gebogen delen star geworden. De flexleuning kreeg op de REHA een plaats op het exclusieve innovatieplein.

Compacte deuropener

De Samson deuropener van de firma Rademacher is niet alleen compact, maar ook eenvoudig te monteren. Daarin onderscheidt de opener zich van concurrerende producten. De organisatoren van de REHA plaatsten ook deze deuropeners op het beursgedeelte met innovatieve ontwikkelingen.

Leveranciers

De zweeflift wordt in Nederland geleverd door de firma Domicare. Domicare levert ook de Samson deuropener, net als de firma Gewa. De FlexoForte leuning is in Nederland nog niet verkrijgbaar, maar de website van het Deutsche Institut für Treppensicherheit biedt meer informatie.

Wie kent andere producten?

Lezers die in 2005 andere nieuwe producten hebben ontdekt kunnen hun bevindingen doorgeven aan het Kenniscentrum Wonen-Zorg, [email protected] Interessante signaleringen krijgen een plaats op de website.