Afscheid van Nico van Velzen, pionier aanpasbaar bouwen

29-08-2005

Tijdens een herinneringsbijeenkomst in De Sparrenhorst in Nunspeet heeft de Nederlandse volkshuisvestingswereld afscheid genomen van de op 24 augustus overleden Nico van Velzen, oud-directeur van de Nationale Woningraad (NWR) en promotor van het op grote schaal aanpasbaar en levensloopgeschikt bouwen.

Nico van Velzen 1943-2005

In mei 1984 nam Van Velzen als directeur van de NWR (een van de rechtsvoorgangers van Aedes) het initiatief voor het experiment aanpasbaar bouwen. Dat gebeurde tijdens een congres in Arnhem, waar architecten van mening verschilden over de eisen voor het toekomstgericht bouwen voor ouderen en gehandicapten. Veertig woningcorporaties namen deel aan het experiment. Doel was het zo bouwen van gewone woningen dat zij eenvoudig kunnen worden aangepast wanneer een bewoner gehandicapt raakt. Eigenlijk zouden alle woningen aanpasbaar gebouwd moeten worden, vond Van Velzen.

WoonKeur

De eisen voor aanpasbaar en levensloopgeschikt bouwen die het experiment opleverde, werden eerst opgenomen in het Handboek voor toegankelijkheid. Later werden zij onderdeel van de eisen voor het certificaat WoonKeur. In 1989 werd het experiment gevolgd door de ontwikkeling van het opplussen, het collectief verbeteren van bestaande woningen voor ouderen en mensen met een handicap.

Bouwbesluit

Van Velzen speelde ook een belangrijke rol bij het opnemen van eisen voor aanpasbaar en levensloopgeschikt bouwen in het Bouwbesluit. De toenmalige staatssecretaris Heerma liet weten dat hij niet voelde voor "nog meer ballen in de kerstboom". Waarop Van Velzen antwoordde dat het niet ging om de ballen, maar om de takken en de naalden. Heerma's opvolger Tommel was het met Van Velzen eens. Hij besloot, tegen een meerderheidsadvies uit de bouwwereld in, om het Bouwbesluit per 1 juli 1997 aan te vullen met enkele eisen voor levensloopgeschikt bouwen.

Kampioen

Van Velzen zette zich altijd onvermoeibaar in voor bewonersgroepen die moeite hadden om zelf in hun huisvesting te voorzien. "Zwakke groepen in de samenleving hebben kampioenen nodig", zei David Orr, vice-president van de Europese koepel voor sociale huisvesting CECODHAS tijdens de bijeenkomst. "Van Velzen was zo'n kampioen."

Nico van Velzen, de voorvechter van beter bouwen voor ouderen en gehandicapten, heeft zelf de pensioengerechtigde leeftijd niet bereikt. Hij werd 62 jaar.


zoeken in 118 websites