Kleinschalig wonen - praktijk

Kleinschalig groepswonen voor mensen met dementie in Databank Wonen-Zorg

In 2003 is gestart met een Landelijk Bestand Kleinschalig groepswonen voor mensen met dementie in Nederland met daarin zo'n 100 projecten. Het bestand wordt begin 2005 geactualiseerd. Binnen het bestand kunt u zoeken naar voor u interessante projecten op bouwjaar, naam of omvang van het complex, plaats of provincie.

Meld u nu aan voor de Databank

Zoek in Databank Wonen-Zorg naar kleinschalig groepswonen dementerenden »


Voorbeelden kleinschalig groepswonen


Voor verstandelijk gehandicapten

's Heeren Loo

's Heeren Loo beschrijft op zijn website de ontwikkeling binnen de zorg voor verstandelijk gehandicapten van wonen in een instelling naar wonen in de maatschappij. Lees meer.

Thomashuizen

Thomashuizen zijn huizen voor verstandelijk gehandicapten geleid door een zelfstandig zorgondernemer (een echtpaar). Het echtpaar woont ook in het huis en heeft een franchisecontract met de Stichting Thomashuizen Nederland. De woning is eigendom van een vastgoedmaatschappij of corporatie (er is sprake van scheiden van wonen en zorg) waaronder Vestia. Lees meer.
Het concept wordt ook gebruikt voor De Herbergier (huizen voor mensen met dementie) of voor mensen met psychiatrische problemen.
Lees meer over Thomashuizen.


Voor lichamelijk gehandicapten

Centrale ruimte in woonvorm Florastate te Leeuwarden Florastate, Leeuwarden

Woonvorm voor 20 bewoners opgezet vanuit de ouderenzorg. Florastate is in een evaluatie vergeleken met andere woonvormen voor mensen met een lichamelijke handicap of een somatische verpleeghuisindicatie. Lees meer.

Park de Meer te AmsterdamAmstelrade, Amstelveen

is één van de grote woonvormen voor lichamelijk gehandicapten. In het kader van de extramuralisering van Amstelrade worden woonprojecten ontwikkeld waarbij naast ADL-assistentie ook intensievere woonbegeleiding mogelijk is. Amstelrade maakt hierbij gebruik van de Fokusregeling. Eén van de projecten is Park de Meer (doc, 789 kb).

Eliasdreef, Poeldijk

bestaat uit 14 woningen voor individueel wonen voor volwassenen met een handicap in het Westland tussen andere huur- en ook koopappartementen in een nieuw wooncomplex. Naast de woningen is er ook een Trefpunt. Lees artikel (pdf, 168 kb).

Het Palet, Papendrecht

Het Palet (ouder/cliëntinitiatief) woongroep voor 7 zelfstandig wonende jong volwassenen met een handicap. Lees meer.

Fleuroja, Zierikzee

Fleuroja is een initiatief van ouders en cliënten voor 5 bewoners met een meervoudig complexe handicap. Lees meer.


Voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH):

De Gantel, Den Haag

De Gantel biedt woonondersteuning aan mensen met hersenletsel na ziekte of ongeval. De woonvorm en aanleunende appartementen bevinden zich in een modern appartementencomplexen in de Schilderswijk, een multiculturele woonwijk, dicht bij het centrum van Den Haag. Lees meer.

Woonvorm Krommenie

Woonvorm Krommenie bestaat uit negen appartementen, voorzien van woon- en slaapkamer, open keuken, douche en toilet, een hobbykamer en een berging. Daarnaast zijn er nog enkele appartementen in de buurt van de woonvorm, waar ambulante begeleiding wordt gegeven. Lees meer.

Meer praktijkvoorbeelden voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel in het Landelijk overzicht zorgaanbod bij het Nederlands Centrum Hersenletsel


Voor mensen met dementie

Kwadraat, Eindhoven

In Kwadraat wonen sinds 1996 20 bewoners verspreid over vier groepswoningen. Bijzonder aan Kwadraat is dat het is opgezet vanuit een evaluatie van De Woonhuizen: een vroege en meer radicale vorm van kleinschalig wonen voor licht dementerende ouderen die woonden in onaangepaste eengezinswoningen verspreid in een woonwijk. Kwadraat is gerealiseerd binnen de Wet Ziekenhuis Voorzieningen. Bekijk het project in de databank wonen-zorg.

De Melkweg, Wageningen

De Melkweg is gerealiseerd met scheiden van wonen en zorg. De zorgverlening is een samenwerking tussen kruiswerk, de thuiszorg en het verpleeghuis. De drie woningen zijn gerealiseerd in 2002 in een bestaande woonwijk. Ondanks de beperkte ruimte is de opzet ruimtelijk dankzij de vormgeving. Bekijk het project in de databank wonen-zorg. De Melkweg wordt ook beschreven in een artikel (pdf, 108 kb).

De Hofstee, Rotterdam

De Hofstee is bij de renovatie omgezet in kleinschalig groepswonen. Het concept van De Naber is door de NZR met dezelfde visie vertaald naar 17 groepswoningen voor 143 bewoners. Bekijk het project in de databank wonen-zorg. De Hofstee wordt ook beschreven in het artikel 'Hoe maken we kleinschalige zorg groot?' (pdf, 302 kb)

De Meerpaal, Vlaardingen

Verzorgingshuis De Meerpaal in Vlaardingen (onderdeel van Zorggroep Waterweg Noord) verbouwde intern, veranderde de werkwijze en introduceerde het bungalowwonen. Met het bungalowwonen wordt kleinschalige zorg gerealiseerd binnen de muren van een verzorgingshuis. Een beschrijving en evaluatie van vier jaar praktijkervaring met dit concept. Lees artikel (pdf, 114 kb). Bekjk het project in de databank wonen-zorg.

Zorgboerderijen voor ouderen

Zorgboerderijen worden pas de laatste jaren ontwikkeld in navolging van zorgboerderijen voor verstandelijk gehandicapten. De meeste zorgboerderijen voor ouderen bieden dagverzorging. Er zijn enkele zorgboerderijen ontwikkeld als groepswoning voor mensen met dementie. Deze zijn opgenomen in de Databank Wonen-Zorg. Lees meer over zorgboerderijen in de rubriek Vraag en Antwoord.

De Herbergier

De Stichting Thomashuizen ontwikkelt volgens haar franchise-formule ook kleinschalige woonvormen voor mensen met dementie: De Herbergier. Een Herbergier biedt plaats aan drie groepen van 5 tot 6 ouderen. Bij een basis-arrangement beschikt de bewoner over een eigen kamer. Een plus-arrangement kan bestaan uit een tweede kamer, een keuken en eigen badkamer. Bewoners betalen zelf de woon- en verblijfskosten. De zorg en ondersteuning wordt gefinancierd met een persoonsgebonden budget (PGB). De eerste Herbergier wordt in de loop van 2005 verwacht in Den Haag. Ook in Geldermalsen zijn er plannen voor het opzetten van een Herbergier samen met woningcorporatie Volkshuisvesting Geldermalsen. De Stichting Thomashuizen werkt voor realisatie van de woningen samen met lokale woningcorporaties en met Vestia. Lees meer.

Hofje van Castellum

De Strijp-Waterhof heeft in Den Haag 19 tweekamerappartementen gerealiseerd waar mensen met dementie (en hun partner) zelfstandig kunnen wonen maar wel de benodigde intensieve begeleiding ontvangen. Lees meer.


Voorbeelden uit het buitenland

Duitsland

In Duitsland is kleinschalig groepswonen extramuraal ontwikkeld door verpleegkundigen voor zowel mensen met dementie als voor mensen met sociale problematiek. De interactie tussen beide groepen vraagt zoveel aandacht dat men hiervan terug komt.
Lees ook:

België

In 2003 heeft onderzoek geleid tot het boek 'Kleinschalig genormaliseerd wonen voor personen met dementie'. Het bevat voorstellen voor beleidsmakers en een draaiboek voor initiatiefnemers. Lees meer.
Eén van de auteurs beschreef de ontwikkelingen in België tijdens het Congres 'Groot(s) in kleinschaligheid' in oktober 2003. Lees artikel (pdf, 142 kb).
Een voorbeeld van kleinschalige zorg in België is Woon- en zorghuis Ten Kerselaere. Meer informatie hierover op de website van de Emmaüs groep bij het onderdeel Ouderenzorg.


zoeken in 118 websites