Eerste Herbergier opent deuren – Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg

0

14-08-2007

In Arnhem opent de eerste Herbergier haar deuren voor vijftien bewoners met dementie die niet meer zelfstandig kunnen wonen. De Herbergier is een van de formules van een landelijke franchiseorganisatie die eerder de Thomashuizen ontwikkelde. De Herbergier moet een keten worden van vijftig voorzieningen verspreid over het land.

Arnhem krijgt eerste Herbergier

De Herbergier Arnhem opende in juli 2007 haar deuren voor de eerste bewoners. Herbergier Arnhem is gerealiseerd in een monumentaal pand. Het beschikt over verschillende soorten nieuw gebouwde appartementen, een logeerkamer en een royale gemeenschappelijke ruimte.

Opzet Herbergier vergelijkbaar met Thomashuizen

Sinds enkele jaren kennen we Thomashuizen in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Net als bij een Thomashuis wordt elke Herbergier geleid door twee zorgondernemers. Zij wonen zelf ook in het pand. Zij bieden 24 uur per dag zorg en ondersteuning en zijn het vaste aanspreekpunt voor de klanten en hun wettelijk vertegenwoordigers. Eén van de zorgondernemers is verpleegkundige met een BIG-registratie en heeft ruime ervaring op het gebied van zorg en dienstverlening. Bij hun werkzaamheden worden zij geholpen door een vast team van medewerkers en vrijwilligers.
De zorgondernemer heeft een franchisecontract met de landelijke franchiseorganisatie. De woning is eigendom van een vastgoedmaatschappij of corporatie. De bewoners betalen de zorg en ondersteuning uit een persoonsgebonden budget (PGB). Daarnaast betalen zij voor de woon- en verblijfskosten.

Herbergier op meer locaties

De Herbergier moet een keten worden van vijftig voorzieningen verspreid over het land. Er zijn plannen voor een Herbergier in Grathem en in Terborg. In het Limburgse Grathem wordt een Herbergier ontwikkeld in een gerenoveerde carréboerderij. Hier worden in de loop van 2008 de eerste bewoners verwacht.

De Drie Notenboomen

De Herbergier maakt samen met ZusterFloor, Thomashuizen en Impresario deel uit van de landelijke franchiseorganisatie De Drie Notenboomen. ZusterFloor richt zich op welvarende senioren, Thomashuizen voor mensen met een verstandelijke beperking en Impresario voor dagbesteding. De Drie Notenboomen werkt voor de ontwikkeling van locaties over het algemeen samen met woningcorporatie Vestia.

Meer informatie: