Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg – TV-actie voor jonge mensen in zorgcentra

0

28-08-2006

In de TV-actie ‘Zeg eens JA’ van 31 augustus vraagt het Prinses Beatrix Fonds aandacht voor haar twee jubileumdoelstellingen: de realisering van zorgcentra voor jonge mensen en meer wetenschappelijk onderzoek. De uitzending is te zien op Nederland 2 van 20.30 tot 22.15 uur.

Zorgcentra voor jonge mensen

De doelstelling voor zorgcentra voor jonge mensen richt zich op domotica. In samenwerking met ActiZ en het College Bouw Zorginstellingen heeft het Beatrixfonds aan een eerste selectie van vijf projecten geld toegezegd. Tijdens de uitzending wordt aandacht besteed aan een aantal van deze projecten. De vijf projecten zijn:

  • Amstelrade voor Onder-de-Pannen Zoelenkerkstraat te Amsterdam.
    In de tv-uitzending ziet u een bewoonster van een huurwoning van de Algemene woningbouw vereniging (AWV) aan de Zoelenkerkstraat. Zij vertelt over het verschil tussen het wonen in een instelling en het wonen in een zelfstandige woning in de woonwijk. In het filmpje demonstreert de bewoonster de technische voorzieningen (domotica) die haar helpen zelfstandig te functioneren. Lees meer. Onder-de-Pannen in Databank Wonen-Zorg
  • Steinmetz zorg en onderwijs voor Adriaan Kluitstraat in Rotterdam Schiebroek
    een nog te bouwen woonvorm voor 24 kinderen en jong volwassen. Eén toekomstige bewoner van de woonvorm aan de Adriaan Kluitstraat is aanwezig bij de tv-opnames. Lees meer.
  • Zorgcombinatie Nieuwe Maas Dillenburgsingel te Vlaardingen voor appartementen voor 20 jonge verpleeghuisbewoners. Lees meer.
  • Meander te Kerkrade voor de Hamboskliniek.
  • Duyn en Rhijn te Katwijk voor een toekomstige woonvorm voor Huntington patiënten.

Ook in Groningen, Zwolle en de Achterhoek zijn plannen in ontwikkeling. Aanvragen voor domotica voor woonvoorzieningen voor jongeren kunnen nog steeds worden ingediend via www.beatrix.nl.

Wetenschappelijk onderzoek

Tijdens deze TV-uitzending reikt H.M. Koningin Beatrix twee onderzoeksprijzen uit. Eén prijs gaat naar Jan Smeitink van het Nijmeegse Universitair Medisch Centrum St. Radboud voor onderzoek op het gebied van spierziekten. De andere prijs is voor Chris de Zeeuw van het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam voor onderzoek op het gebied van bewegingsstoornissen.

Lees meer: