Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg – Inventarisatie wensen homo-ouderen

0

  • Home » 
  • Klant in beeld – actueel » 
  • Inventarisatie wensen homo-ouderen

29-08-2006

Van maandag 9 oktober tot en met vrijdag 13 oktober kunnen homo- en lesbische ouderen bellen naar de bellijn voor roze ouderen. Zij kunnen hun wensen en behoeften rond wonen, welzijn en zorg kenbaar maken. Professionals en vrijwilligers die werken in de zorgsector kunnen ook bellen om hun ervaringen, tips en suggesties rond zorg voor roze ouderen door te geven.

De belweek is een initiatief van de ANBO voor 50-plussers, Schorer, COC Nederland en het Kenniscentrum lesbisch en homo-emancipatiebeleid. De initiatiefnemers willen met deze actie het onderwerp op de agenda zetten en een bijdrage leveren aan de emancipatie van homo-ouderen.

Homo- en lesbische ouderen raken sneller in een sociaal isolement dan heteroseksuele ouderen. Zij stuiten in een instelling regelmatig op onbegrip door medebewoners en het personeel. Volgens het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is zeven procent van de Nederlandse bevolking homo- of biseksueel. Daarvan zijn ongeveer 350 duizend mensen ouder dan 50 jaar.

De belweek is bedoeld voor homo-ouderen, verzorgers, maar ook voor professionals en vrijwilligers die werkzaam zijn in de zorgsector. Suggesties voor zorginstellingen, woningcorporaties of hulpverleners kunnen bellers doorgeven alsmede ideeën voor bepaalde woonvormen, vernieuwend beleid van aanbieders en adequate bejegening door professionals en vrijwilligers.

De resultaten van de belweek komen terecht in een ‘Groenboek’. Dit boek laat zien waar roze ouderen behoefte aan hebben en toont de aanbevelingen voor voorzieningen op het terrein van wonen, zorg en welzijn.

Bellers kunnen kosteloos bellen in de week van maandag 9 oktober tot en met vrijdag 13 oktober van 10 uur ‘s ochtends tot 22 uur ‘s avonds op nummer:0800-623 65 65. Lees meer.