Plus Wonen, ouderinitiatief voor mensen met een psychotische gevoeligheid – Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg

0

In 2005 hebben ouders het initiatief genomen om zelf een woonzorgcomplex te realiseren voor hun volwassen kinderen met als motto ‘Gewoon waar mogelijk en zorg waar nodig’. De Stichting Plus Wonen heeft in samenwerking met de Woningstichting Leusden in 2011 dit doel bereikt. De woonvorm Plus Wonen ligt in een woonwijk. De stichting bestaat nu 10 jaar en is er veel geleerd over de do’s en de dont’s. Destijds was de stichting een pionier en liep ver vooruit op het beleid. Mary Dekker, één van de drijvende krachten achter de stichting, vertelt over de totstandkoming van de innovatieve woonvorm voor mensen met schizofrenie.

pluswonen-3489292

Regie in handen

“Onze leerweg is dat we hebben moeten leren omgaan met veel onzinnige regeltjes.” De stichting was in het begin veel tijd kwijt met het voor elkaar krijgen van hun plan. “Je krijgt pas kennis van de zorg als het project gerealiseerd is. We willen graag innoveren maar we merken dat er bij zorgorganisaties over het algemeen nog een grote inhaalslag gemaakt moet worden. Niet met een grote sleutelbos in uniform rondlopen, maar samen met mantelzorgers goed aansluiten op de behoeften van de mensen. Meer de regie bij de bewoner laten.”

Belang van leefomgeving

Het wonen is erg goed gelukt. De bewoners zijn erg tevreden. Stichting Plus Wonen hecht enorm veel waarde aan een goede en groene leefomgeving. “In het algemeen geldt dat wanneer er veel groen is bij woningen dit met 25% het stressniveau van de bewoners verlaagt.” Een goed ingerichte ruimte biedt mensen ook een gevoel van veiligheid. “Eén bewoner is erg gesteld op een bepaalde stoel omdat hij zich daar veilig en prettig bij voelt. Alleen als die stoel vrij is komt hij koffie drinken. En dat is wat je wilt bereiken: dat mensen er gezellig bij komen zitten en zich op hun gemak voelen.” Professionals zijn zich niet altijd bewust van dit soort zaken. Zo heeft Dekker een keer een grote tafel in de gemeenschappelijke ruimte neergezet. Er was bij het personeel wat huiver omdat zo’n grote tafel te onrustig zou zijn. Maar het sloeg geweldig aan. Iedereen zit er aan en maakt er gebruik van. “Zo leer je met vallen en opstaan van elkaar”, zegt Dekker. “Het belang van de leefomgeving wordt enorm onderschat. Wij zijn daar erg actief in. We hebben als stichting het nodige geld gedoneerd gekregen van allerlei fondsen en donateurs om de gemeenschappelijke ruimtes goed in te kunnen richten. Dit geldt ook voor buiten. De stichting heeft van een tuinarchitect een ontwerp gekregen en de gemeenschappelijke tuin aan laten leggen. Het resultaat is schitterend. Het heeft een gunstig effect op de bewoners. Dan ben je dus preventief bezig.”

Meer woonprojecten in het land

Dekker is naast haar betaalde baan erg veel tijd kwijt met het werk voor de stichting. Zij doet het graag en zet zich met alle liefde in voor het welzijn van deze doelgroep. Juist omdat het een vergeten groep lijkt. “Zorg voor je kind met schizofrenie, daar ben je niet op voorbereid omdat het zich pas later openbaart. Voor mensen met een jong kind met een beperking is dat anders. De ouders van jongeren met schizofrenie hadden hun kind al min of meer losgelaten maar moeten ineens opnieuw voor hun volwassen kind gaan zorgen. De meeste zijn dan ook niet de jongste meer. Dat maakt het niet altijd makkelijk.” Dekker is nog lang niet klaar. Plannen en inmiddels ervaring genoeg! “We zouden namelijk graag nog meer wooncomplexen voor deze doelgroep in Nederland willen zien en daaraan bijdragen.”