Menukaart thuistechnologie laat senioren langer thuis wonen – Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg

0

Langer thuis blijven wonen in de vertrouwde omgeving is ook de wens van de groeiende groep senioren die bij Woonstichting De Marken huurt. Thuistechnologie leek de corporatie daarvoor de meest geschikte oplossing. De Marken – actief rond Deventer – biedt zijn huurders een betaalbaar pakket dat ze zelf uit een menu kunnen samenstellen. En via een ‘Leermeesterproject’ helpen geïnteresseerde senioren ook bij het installeren van de thuistechnologie.

De Marken is graag voorloper op het gebied van technische hulpmiddelen. De corporatie gaat uit van levensloopgeschikte woningen, met een plattegrond die zich eenvoudig laat wijzigen, bijvoorbeeld om een slaapkamer beneden te creëren. “In de loop der jaren boden verschillende bedrijven aan onze woningen te voorzien van alle mogelijke technische snufjes, maar dat wilden we juist niet”, aldus directeur-bestuurder Irene de Negro. “Het prijskaartje was erg hoog en het was maar de vraag of onze huurders de behoefte hadden aan al die verschillende producten in hun woning.” Daarom is gekozen voor een menukaart, waarop bewoners zelf kunnen aangeven waaraan ze behoefte hebben. Op de menukaart staan mogelijkheden om de gezondheid in kaart te brengen, beeldcontact te hebben met familieleden en zorgverleners, maar ook het op afstand overnemen van elektrische apparatuur.

Senioren voor Senioren

Bij het installeren van de thuistechnologie wil de Woonstichting senioren inzetten. Volgens het principe ‘Senioren voor Senioren’ kunnen geïnteresseerde ouderen in de toekomst meehelpen de draadloze apparatuur te installeren. Daarnaast kunnen de senioren helpen bij de periodieke onderhoudswerkzaamheden. Samen met adviseur ‘Zorg en Milieu’ is een demo-woning opgezet bij een huurder van De Marken in Bathmen.

Stappenplan thuistechnologie

Woningcorporaties hebben steeds vaker behoefte aan informatie over domotica, beeldbellen en andere vormen van eHealth-toepassingen. Voor hen wordt momenteel door het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg een stappenplan opgesteld dat aansluit bij de speciale Toolkit Zorg met ICT, die al op deze site te vinden is. Daarmee wordt het ook voor corporaties duidelijk welke stappen ze kunnen doorlopen bij de aanschaf en implementatie van thuistechnologie.  

Meer informatie