Ervaringen mantelzorgwoning in beeld – Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg

0

De eerste verplaatsbare mantelzorgwoning werd in mei 2008 in Eindhoven geplaatst. Nu, tien maanden later, blikt de familie Bakers voor Trouw-TV terug op de ervaringen tot nu toe. Hoe de mantelzorgwoning eruit ziet en hoe het werkt in de praktijk is te bekijken via een online videofilm.

Geheel aangepast

De verplaatsbare mantelzorgwoning staat in de tuin, pal achter het huis van de zoon. De woning is geheel aangepast op de zorg die zijn moeder nodig heeft. De woonkamer met ingebouwde keuken is in alle hoeken met een rolstoel te bereiken. Slaapkamer en badkamer liggen naast elkaar. Met afstandsbediening kunnen gordijnen, deuren en het licht bediend worden. Er zijn camera’s en luisterapparatuur in de woning aanwezig, zodat mevrouw op afstand is te monitoren. In een videofilm van Trouw-TV laat de familie alles zien en vertelt hoe het bevalt dat ‘oma in de tuin woont’.

Bekijk de videofilm »

Zelfstandig en toch samen

Een verplaatsbare mantelzorgwoning naast of achter het huis van de kinderen zorgt ervoor dat de ouder(s) zelfstandig blijven wonen, maar tegelijkertijd kunnen de kinderen snel hulp bieden als dat nodig is. Deze manier van wonen met zorg kan dus een uitkomst zijn. Maar wat betreft de financiering is de ontwikkelaar van de woning voornamelijk aangewezen op particulieren.

De eerste verplaatsbare mantelzorgwoning is gerealiseerd in samenwerking tussen conceptontwikkelaar PasAan, woningcorporatie Wooninc. en de gemeente Eindhoven. Directeur Ruud Dirkse van PasAan vertelde aan Trouw dat twee derde van de mensen de woning zelf betaalt, terwijl maar een derde gefinancierd wordt door woningbouwcorporaties.

Platteland

De verplaatsbare mantelzorgwoningen zijn vooral handig voor landelijk wonende families. Ouderen komen op het platteland vaak ver van het dorp in een verpleeghuis terecht, omdat er in de buurt niets is. Op het platteland is er bovendien genoeg ruimte, terwijl in de dichtbevolkte wijken van de grote steden de ruimte beperkt is.

Meer informatie