Omgekeerde integratie in Noordwijkerhout

In Noordwijkerhout realiseerde Stichting Het Raamwerk samen met Woningstichting Sint Antonius van Padua op het terrein van de voormalige Stichting De Bollenstreek twee appartementencomplexen voor mensen met en zonder beperking. De complexen De Strandwal en De Veranda zijn daarmee een recent voorbeeld van omgekeerde integratie.

Omgekeerde integratie

Steeds vaker wonen mensen met een (verstandelijke) handicap in een 'gewone' woonbuurt. Vaak wordt dit gerealiseerd doordat mensen met een handicap in 'gewone' buurten wonen. Soms gebeurt het andersom, men spreekt dan van omgekeerde integratie. In dat geval worden op een 'terrein' waar al mensen met een handicap wonen ook woningen gerealiseerd voor andere mensen (zonder handicap). 'Omgekeerde integratie' is een trend die vooral in de gehandicaptensector steeds meer zichtbaar wordt.

Noordwijkerhout

Stichting Het Raamwerk is op 1 januari 2005 ontstaan uit een fusie tussen Stichting Bollenstreek in Noordwijkerhout en het Rijnlands Voorzieningen Centrum in Katwijk.
Het Raamwerk heeft gekozen voor 'Omgekeerde integratie' en daarmee voor het vermaatschappelijken van het instellingsterrein. Door het realiseren van woningen voor burgers zonder beperking ontstaat "verdunning" van de instellingspopulatie en verbeteren de mogelijkheden voor het in stand houden van voorzieningen op het instellingsterrein. Bewoners zonder beperking genieten enorm van de rust en ruimte op het instellingenterrein. Daarnaast zorgt de goed doordachte indeling van de appartementengebouwen én de ruime, praktische opzet van de woningen ervoor dat cliënten van de Stichting Het Raamwerk hier zoveel mogelijk op zichzelf kunnen wonen.

Meer informatie

Het Kenniscentrum Wonen-Zorg kent veel meer voorbeelden van projecten waarbij omgekeerde integratie centraal staat. Andere voorbeelden zijn:

  • Severinus te Veldhoven
  • de nieuwe buurt Diepstroeten van de Stichting Vanboeijen te Assen

20-03-2006