Toenemende aandacht voor daklozen

Er zijn tussen de 30.000 en 50.000 dak- en thuislozen in ons land. Er is een groeiende aandacht voor deze groep bij woningcorporaties, gemeenten, provincies en zorgorganisaties waarneembaar, waarbij goede samenwerking tussen deze partijen onmisbaar is. Er zijn diverse initiatieven in het land te vinden.

Gemeenten kiezen voor ketenaanpak

In de gemeenten Eindhoven en Amsterdam is gekozen voor een ketenaanpak rond de zorg voor dak- en thuislozen. De aanpak is erop gericht daklozen niet langer jarenlang van het kastje naar de muur te sturen voordat de juiste instanties hun leven weer op de rails kunnen zetten. Lees meer op de website van Binnenlands bestuur.

Veel gemeenten hebben geen volledig beeld van het aantal dak- en thuislozen en hun behoeften. In de gemeente Amsterdam is dit onlangs met een inventarisatie in kaart gebracht. Het blijkt om zo'n 2630 mensen te gaan voor wie 350 extra plaatsen in de nachtopvang nodig zijn. Zo'n vijfhonderd kunnen waarschijnlijk weer zelfstandig gaan wonen. Voor hen gaan corporaties de komende jaren woningen bouwen. Door samenwerking binnen de gemeenten tussen organisaties uit de werelden van wonen, zorg en welzijn kan er een adequaat aanbod van voorzieningen komen. Lees meer op de website van de gemeente Amsterdam.

Handreiking ketenaanpak

De ketenbenadering waarvoor de gemeenten Eindhoven en Amsterdam hebben gekozen is niet nieuw, maar wel doeltreffend. Daklozen hebben doorgaans meervoudige problematiek en zijn gebaat bij een samenhangend aanbod van voorzieningen rond wonen, welzijn, zorg, werk en inkomen. De ketenbenadering is daarbij een bruikbare invalshoek.

Het NIZW Sociaal Beleid heeft samen met de stichting Ketennetwerk en de Federatie Opvang en GGD Nederland een handreiking ketenzorg daklozen ontwikkeld om de samenwerking in de aanpak van dakloosheid op te zetten en te versterken. De de handreiking ketenzorg daklozen is hier te downloaden. 

Meldpunt Daklozen

Steeds meer woningcorporaties proberen samen met (welzijns)organisaties dak- en thuislozen te ondersteunen. Aedes heeft vorig jaar juni het Meldpunt Daklozen gestart om actief dakloosheid te lijf te gaan en te zoeken naar structurele oplossingen. Zorg- en welzijnsorganisaties, hulpverleners en gemeenten kunnen bij dit Meldpunt huisvestingsproblemen kenbaar maken. Elke melding gaat direct door naar een lid van het Netwerk, bestaande uit een aantal woningcorporaties. In overleg met een lokaal werkzame woningcorporatie gaat dan een 'hulpbrigade' aan het werk om de zaak op te lossen.

Geef opvang de ruimte

Het afgelopen jaar zijn er een kleine 70 meldingen bij het Meldpunt Daklozen binnengekomen. Het Meldpunt Daklozen is afgestemd met het project Geef opvang de ruimte. Dit project, met als initiatiefnemers Aedes, de Federatie Opvang en de SEV, heeft als doelstelling de uitstroom van cliënten uit de opvang te bevorderen. Eén van de factoren die de uitstroom belemmeren is een gebrek aan woonruimte.

Prijsvraag projecten onderkant woningmarkt

Onlangs is een prijsvraag uitgeschreven om o.a. het gebrek aan woonruimte te verminderen. De Zilveren Woonladder is een prijsvraag voor het beste initiatief voor het souterrain van de woningmarkt. Het doel is om best practices op te sporen en de bouw voor deze markt te stimuleren. SEV Realisatie heeft de organisatie in handen. De prijsuitreiking vond plaats op 14 december 2006 tijdens het slotcongres van Geef opvang de ruimte.

Ook aandacht bij provincies

Niet alleen gemeenten en woningcorporaties hebben toenemende aandacht voor dak- en thuislozen, ook enkele provincies richten zich meer op deze doelgroep. De provincie Gelderland heeft vorig jaar een provinciaal aanvalsplan tegen dakloosheid opgesteld. Het aanvalsplan zal gebruikt worden bij het afsluiten van 8 stadscontracten. De stadscontracten zullen zijn toegespitst op de specifieke situatie in de gemeenten. Lees meer over het 'Aanvalsplan tegen dakloosheid in Gelderland' (pdf, 1,55 MB).

Eerste verzorgingshuis voor dakloze ouderen in Groningen

In de provincie Groningen is het eerste verzorgingshuis voor oudere dak- en thuislozen in Nederland geopend. Lees meer over woon- en zorgvoorziening voor oudere thuislozen "Het Damsterdiephuis".

Meer informatie

  • Website Federatie Opvang

04-08-2006