Lokale Kracht: méér power in wonen, welzijn en zorg

Burgers nemen steeds vaker zelf het initiatief om wonen, welzijn en zorg te organiseren op lokaal niveau. Ze nemen hun verantwoordelijkheid en wachten niet op het aanbod van overheid en organisaties. Burgerkracht is helemaal in! Tijdens het congres 'Lokale Kracht: méér power in wonen, welzijn en zorg' op woensdag 3 april 2013 kijken we verder dan de hype en wordt het samenspel tussen burgerinitiatieven, overheid en professionals belicht. Wat werkt in de samenwerking tussen deze drie partijen? Hoe kunnen overheid en organisaties burgerinitiatieven ondersteunen zonder ze over te nemen? Hoe krijgt lokale kracht vorm? U krijgt de nieuwste wetenschappelijke en praktische inzichten uit binnen- en buitenland aangereikt. De inschrijving is geopend!

Voorbij de hype

Met het congres geeft het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen Zorg een vervolg aan het succesvolle congres 'Lokale kracht' in 2012. In samenwerking met diverse (branche)organisaties op het gebied van wonen, welzijn en zorg laten we u op 3 april kennismaken met beginnende en lopende burgerinitiatieven van dit moment en geven we de visievorming een impuls met prominente sprekers op het podium. Zo gaan we in op de vraag of burgerinitiatieven in wonen, welzijn en zorg een oplossing zijn voor iedereen. Zijn ze vooral aantrekkelijk voor weerbare burgers? En versterken burgerinitiatieven ongelijkheid tussen kwetsbare en niet kwetsbare burgers? Of heeft iedere burger er profijt van?

Programma

Tijd Programmaonderdeel
09.15 uur Ontvangst op de Powerplaza
09.45 uur Welkom en opening door dagvoorzitter Marianne Straks, bestuurder van zorgorganisatie Kalorama
09.55 uur Lokale kracht door de bril van ...
Daniëlle Harkes, manager Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg
10.05 uur De oplossing ligt buiten de zorg
Henk Nies, bestuurder Vilans en bijzonder hoogleraar Organisatie en Beleid van Zorg aan de Vrije Universiteit, meent dat de oplossingen voor de zorg buiten de zorg gezocht moeten worden. Burgerinitiatief ziet hij als een belangrijke aanzet tot een houdbare oplossing. Hij vindt dat de overheid de energie niet moet richten op weer een medisch georiënteerde systeemwijziging in de zorg maar in moet zetten op ondersteuning van initiatieven van burgers zelf.
10.25 uur Lessen van de Big Society
Joost Beunderman, stadsgeograaf en werkzaam in Londen bij de Onderzoeks- en ontwerpgroep 00:/, gaat in op Engelse voorbeelden van burgerinitiatieven in wonen, welzijn en zorg en wat we daaruit kunnen leren over de nieuwe verhoudingen tussen staat, markt en burger. Hij is een van de auteurs van het Compendium for the civic economy; een boek met lessen voor de Big Society aan de hand van 25 internationale voorbeelden van burgerinitiatieven.
10.45 uur Krachtsessies en rondetafelgesprekken 1e ronde
Tijdens drie sessierondes kunt u kennismaken met initiatieven uit diverse sectoren. Sommige zijn al ver, andere zijn nog ontluikend. Een aantal van deze initiatieven waren op het vorige congres van 5 september zo succesvol bezocht, dat we u op 3 april wederom de kans geven kennis te maken. Maar er zijn ook volop andere, nieuwe initiatieven, projecten en ideeën. Bekijk het overzicht van de krachtsessies.
12.00 uur Inspiratie en lunch op de Powerplaza
Projectpresentaties, films, massage, meet and greet en nog meer
13.00 uur Lancering platform senioreninitiatieven 'Dat doen wij zelf'
Dat de burgerinitiatieven elkaar ook weten te vinden en van elkaar kunnen leren blijkt uit het kersverse platform van senioreninitiatieven in wonen, welzijn en zorg. Dit platform is een initiatief van Zorgcoöperatie Hoogeloon en StadsdorpZuid, in samenwerking met ActivAge, het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg en MOVISIE.
Jacques Allegro, voorzitter Stadsdorp Zuid en Ad Pijnenborg, voorzitter zorgcoöperatie Hoogeloon.
13.20 uur Debat 'Lokale Kracht, oplossing voor alles en iedereen?'
Met René Scherpenisse, directeur/bestuurder Tiwos en Wybren Bakker, bestuurder Sutfene, Jacques Allegro en
Ad Pijnenborg
13.45 uur Krachtsessies en rondetafelgesprekken 2e ronde
15.00 uur Krachtsessies en rondetafelgesprekken 3e ronde
16.15 uur Op krachten komen op de Powerplaza met drankje en hapje

Wijzigingen voorbehouden

Krachtsessie en rondetafelgesprekken

Tijdens de drie sessierondes heeft u keuze uit ruim 30 krachtsessies en rondetafelgesprekken.
Bekijk het volledige programma »

Praktische informatie

Wanneer en waar

Op woensdag 3 april 2013 van 09.15 tot 17.00 uur in '1931' Congrescentrum Brabanthallen, Oude Engelenseweg 1,
5222 AA 's-Hertogenbosch, www.1931.nl

Kosten

  • 245 euro voor professionals van organisaties aangesloten bij Aedes, ActiZ, VGN, RIBW Alliantie, MOgroep, Federatie Opvang, GGZ Nederland, BTN, LOC Zeggenschap in Zorg, CSO en Vereniging van Nederlandse Gemeenten
  • 395 euro voor overige professionals
  • 45 euro voor vrijwilligers en actieve burgers (gelimiteerd aantal plaatsen beschikbaar).

Meer informatie

20-12-2012